Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > SL > Udobnost i visoke performanse u 2+2 pakovanju

Mercedes SL 2021.

Udobnost i visoke performanse u 2+2 pakovanju

U poređenju sa ranije objavljivanim špijunskim fotografijama, trenutne daju dosta bolji uvid u dizajn i proporcije novog Mercedesovog kabrioleta...

Dugački poklopac motora i kabrioletska silueta kamufliranog krova, sugerišu da će novi Mercedes SL imati 2+2 raspored u kabini. Mercedes je takođe potvrdio kako je odgovornost za razvoj novog SL-a prebačena na AMG odjel kompanije, što pojačava njegovu vjerodostojnost kao alternativu modelu AMG GT, ali istovremeno nudeći dodatnu praktičnost i udobnost.

 

 

 

U protekloj godini sportski automobili su činili ukupno nešto više od jedan posto ukupne prodaje brenda širom svijeta, odnosno 28.400 primjeraka prema zvaničnim Mercedesovim podacima. Ova cifra predstavlja porast od 48% u odnosu na 2018. godinu, ali prema sopstvenom priznanju AMG GT linija čini veći dio te cifre, a kompaktni SLC roadster i veći SL su zastupljeni u malom broju. Iako SLC vjerovatno neće imati budućnost nakon aktuelne generacije, odluka brenda da dizajnira SL sa AMG je donijeta radi korištenja nove lake aluminijumske platforme koju će svakako ponijeti naredna generacija AMG GT.

 

 

 

 

U izjavi za medije bivši šef AMG-a Tobias Moers je obajsnio kako se novi projekat razvija. Prema njegovim riječima ovo je veoma intenzivan program jer je novi SL veoma usklađen sa novom generacijom GT-a. On je istakao kako je vrijeme da se promijeni stav modela SL i da se vrati istorijskim korijenima i da se unaprijede njegove mogućnosti na svim nivoima.

 

AMG varijante visokih performansi će se nuditi uporedo sa osnovnom linijom, za koju se vjeruje da će započeti sa trolitarskim linijskim šestocolindrašem, a trebala bi biti zaokružena sa V8 pogonskom jedinicom. Postoji velika vjerovatnoća da novi SL ponese i hibridnu tehnologiju, i to ne samo kao 48-voltnu „blagu“ hibridnu podršku već i plug-in hibridni sklop.

 

 

 

Moers je takođe izjavio kako AMG ima namjeru da od 2021. godine ponudi hibridnu verziju svakog modela koji im Mercedes „proslijedi“, a SL kao robusniji sportski automobil fokusiran na duža putovanja kao da već ima „genetske predispozicije“ za elektrifikovani pogonski sklop velike izlazne snage. On bi potencijalno mogao ponijeti S 73 oznaku i biti vodeći model u ponudi sa više od 800 KS.

 

 

Za sada sve ostaje na pretpostavkama, a za više detalja oko pogona i performansi ipak treba sačekati zvanično predstavljanje od strane Mercedesa....

Datum objave: 27/08/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook