Naslovna > Tehnika > Već 79 vozila ispunjava Euro 6d-TEMP

Opel

Već 79 vozila ispunjava Euro 6d-TEMP

Benzinski i motori na tečni naftni gas u skladu sa Euro 6d-TEMP normom su dostupne kroz cijelu gamu Opela koja obuhvata modele ADAM, KARL, Corsa, Astra, Cascada, Mokka X, Crossland X, Grandland X i Zafira kao i usaglašene dizel verzije...

Kompanija Opel i prije zvaničnog roka počela je da na svojim novim modelima primjenjuje Euro 6d-TEMP norme. Tako sada 79 opelovih pogonskih jedinica ispunjava striktne nove limite koji će se početi primjenjivati od septembra 2019. godine. Benzinski i motori na tečni naftni gas u skladu sa Euro 6d-TEMP normom su dostupne kroz cijelu gamu Opela  koja obuhvata modele ADAM, KARL, Corsa, Astra, Cascada, Mokka X, Crossland X, Grandland X i Zafira kao i usaglašene dizel verzije. „Opelov brz prelazak na Euro 6d-TEMP je dio našeg cilja da preuzmemo vodeću ulogu u smanjenju emisije automobila”, rekao je generalni direktor inženjeringa Kristijan Miler i dodao da su sljedeći koraci četiri elektrifikovana modela do 2020. godine uključujući i novu generaciju modela Corsa kao i električnog modela sa baterijama, ali i Grandland X. “Do 2024. bićemo u potpunosti elektrifikovani, sa hibridnom ili električnom verzijom na baterije svakog putničkog modela automobila”, kazao je Miler.

 

 

Opel takođe dodaje i najsavremeniju tehnologiju svojim aktuelnim pogonskim jedinicama, kako bi dodatno optimizovao tretman izduvnih gasova za Euro 6d-TEMP. Zafira, na primer, dobija novu verziju 1,6-litarskog benzinskog motora sa direktnim ubrizgavanjem. Shodno tome, sve pogonske jedinice Zafire su sada opremljene filterom čestica dok su dizeli dodatno opremljeni tehnologijom selektivne katalitičke redukcije (SCR). Kompaktni SUV Opel Grandland X donosi novi dizel u portfolio pogonskih jedinica brenda. Novi motor je dizajniran da ispuni striktne buduće zahtjeve za emisijama zahvaljujući inovativnom oksidacionom katalizatoru sa mehanizmom adsorpcije azotnih oksida koji je uparen sa tehnologijom selektivne katalitičke redukcije (SCR). Insignia sa 1,6 litarskim dizel motorom takođe je opremljena sa SCR tehnologijom. Uprkos umjerenoj potrošnji goriva, Insignia 1.6D pruža superirorne performanse, ubrzavajući od 0 do 100 km/h za 10,5 sekundi i dostižući maksimalnu brzinu od 212 km/h. Opelova Euro 6d TEMP ofanziva se nastavlja sa modelom Astra. Benzinski motor zapremine 1,6 litara koji proizvodi 147 kW i 200 ks te 300 Nm obrtnog momenta, sada sadrži filter za čestice benzina (GPF). Sa šestostepenim manuelnim ili automatskim mjenjačem, 1.6 turbo omogućava Astri hečbek i Sports Tourer maksimalnu brzinu od 235 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,8 odnosno 7,9 sekundi.

Datum objave: 08/06/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook