Naslovna > Vijesti > Versione Speciale sa motorom od 830 KS i 9.500 o/min

Ferrari 812 Superfast

Versione Speciale sa motorom od 830 KS i 9.500 o/min

Ekskluzivnu varijantu italijanskog superautomobila pokreće najsnažniji V12 motor koji je ikada izašao iz Maranella uz brojna poboljšanja karoserije i sistema upravljanja, te egzotične dizajnerske detalje...

Nova specijalna verzija Ferrarijevog 812 Superfasta predstavljena je na prvim zvaničnim fotografijama. „Versione Speciale“ je privremeni naziv modela, a pravo ime, kao i detaljnija tehnička dokumentacija, biće objavljeni na digitalnoj prezentaciji koja će se održati 5. maja. Međutim, informacije koje smo dobili najavljuju da će se raditi o jednom od najbržih Ferrarija do sad. 6.5-litarski V12 motor pojačan je na impresivnih 830 KS, a maksimalan broj obrtaja je sa 8.900 povećan na čak 9.500 o/min, što prevazilazi sve dosadašnje motore italijanskog proizvođača. Za ove brojke je zaslužan redizajn ključnih komponenti poput mehanizma za regulaciju otvaranja ventila uz potpuno novi izduvni sistem. Snažniji motor prate i modifikacije na karoseriji, kao i sedma generacija Sip Slide Control sistema za kontrolu trakcije.

 

 


Za precizniji i agilniji doživljaj u vožnji je zadužen sistem nezavisnog upravljanja svim točkovima, a ozbiljan trud je uložen na smanjenje mase korištenjem velike količine karbonskih vlakana na vozilu. Dizajneri su obratili pažnju na aerodinamičke performanse, pa specijalna verzija ima novi prednji kraj sa većim usisnicima vazduha i velikim karbonskim umetkom. Zadnji kraj je takođe pretrpio ozbiljne promjene sa novim difuzorom koji omogućava bolji protok vazduha, većim spojlerom i četvrtastim završecima izduvnog sistema. Zadnji prozor je zamijenjen aluminijumskim panelom sa aerodinamičnim elementima, a okrugla svjetla su „urezana“ u zadnji dio automobila. Unutrašnjost je zadržala prepoznatljiv izgled, a glavne novosti se odnose na smanjenje mase i korištenje egzotičnih materijala. Italijani naglašavaju da je specijalna verzija namijenjena samo najstrastvenijim kolekcionarima i ljubiteljima marke, a „ekskluzivna“ će biti i cijena koja bi trebala znatno nadmašiti onu „standardnog“ modela.

Datum objave: 22/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook