Naslovna > Tehnika > „Vidi“ kroz zidove!

Honda

„Vidi“ kroz zidove!

U Hondi rade na razvoju novog sistema koji se zove „Smart Intersection“, a čiji je zadatak i cilj da smanji broj saobraćajnih nesreća na raskrsnicama...

Ovaj sistem je baziran na tehnologiji povezanosti vozila i svega što se oko njih nalazi (vehicle-to-everything). Odnosno sistem senzore na vozilu povezuje sa semaforima i saobraćajnim znakovima na raskrsnicama, kako bi se sprečile potencijalne nezgode.  Proizvođač je na održanoj prezentaciji ovog sistema napomenuo da se oko 40% od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda dogodi upravo na raskrsnicama. 

 

„Smart Intersection“ koristi softver za prepoznavanje objekata ugrađen u modelima kompanije Honda, koji ostvaruje interakciju sa kamerama postavljenim na raskrsnicama, što mu zapravo omogućava da vidi kroz i oko zidova zgrada ili kuća u blizini. Predstavnici kompanije su naveli da veruju da je ova tehnologija zapravo korak napred ka pametnijoj i bezbednijoj vožnji. U suštini sistem se sastoji od četiri kamere koje su postavljene na semaforima ili saobraćajnim znakovima na svakom uglu raskrsnice, koje snimaju video iz ptičje perspektive i senzora na vozilima.  Zahvaljujući tome, Hondin softver prepoznaje vozila i druge pokretne objekte (pješake, životinje i sl), te sistem upozorava vozača. 

 

Datum objave: 12/10/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook