Naslovna > Auto moto sport > Vidimo se u 2016. godini

Rally Dakar

Vidimo se u 2016. godini

Nakon 14 dana, 13 etapa i 9112 kilometara Tim Peugeot Total je dostigao je finiš svog prvog relija Dakar sa dvije od tri postave sa koliko su ušli u takmičenje ...

Stéphane Peterhansel i Jean-Paul Cottret završili su na 11. mjestu, dok su Cyril Despres i Gilles Picard bili 34.  Obe postave su se suočile sa svim izazovima koje je Dakar ponudio, pružajući cijelom timu vrijedno iskustvo koje će mu pomoći da budu još jači i spremniji za 2016. godinu. Dvadeset i pet godina je prošlo od poslednjeg Peuegotovog učešća na Dakaru. Dok su se kontinent i timovi promjenili, trka je ostala izuzetna avantura i krupan izazov i za čovjeka i za mašinu. Dakar 2015. bio je karakterističan sa svim mogućim vremenksim uslovima i terenima, uključujući i etapu čiji je start bio na spektakularnom Salar de Uyuni u Boliviji po prvi put. Stéphane Peterhansel i Jean-Paul Cottret, Cyril Despres i Gilles Picard i Carlos Sainz i Lucas Cruz, tri iksusne i provjerene posade sa velikom odlučnošću suočili su se sa ovim izazovom. Sada su misli već usmjerene za 2016. godinu.

 

Bruno Famin, direktor Peugeot Sporta rekao je: “Zaključci koje smo izvukli iz našeg prvog Dakara su, naravno, pomješani. Gledajući čisto kao takmičarski, i pogledajući ciljeve koje smo postavili ispred sebe, ne mžemo biti zadovoljni sa našim finalnim rezulatom. Međutim, takođe smo svjesni da je to jedna ljestvica zadataka, tako da je naš prvi cilj bio sticanje neophodnog iskustva. Sa dvije od tri postave Peugeot 2008 DKR tima koja su uspješno došla do cilja u Buenos Aieresu i bez većih tehničkih problema, možemo reći da je taj cilj ispunjen. Naučili smo mnogo iz svake oblasti: tehničke, sportske i logistične. To je temeljno za naredne korake ovog projekta. Da bi stigli gdje smo zacrtali, naši vozači i suvozači, kao i cijeli tehnički tim, uradio je izuzetan posao. Kada smo počeli pripreme za ovaj događaj, usredotočili smo se isključivo na našu pouzdanost. Sav trud se isplatio. U pogledu rezultata, Peugeot 2008 DKR je pokazao određeni potencijal boreći se u dvije-tri prilike za etapnu pobjedu, ali to nije neophodna razina koja se očekuje od potencijalnog kandidata za ukupnu pobjedu.  Kod nas nije prisutan nedostatk ideja i mnogo posla je već ispred nas. Sada ćemo definisati svoju mapu budućnosti. Mi nemamo neodstatak ideja kada je riječ o budućem razvoja i mnogo posla nas već sada očekuje. Sada smo definisali svoju mapu budućnosti u kojoj ćemo primjeniti cijelokupno iskustvo iz 2015. godine.  Dakar 2016 je već počeo za nas ... naglasio je Famini.
 

Datum objave: 21/01/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook