Naslovna > Komercijalna vozila > Više snage i ukupne nosivosti

Ford Transit 5.0-tonn

Više snage i ukupne nosivosti

Ford je proširio svoju ponudu komercijalne linije sa Transitom od pet tona nosivosti, koji bi se u prodaji trebao naći krajem ove godine...

Kao što mu ime govori, Ford Transit 5,0-tonne raspolaže bruto težinom od 5.000 kg. Može ponijeti maksimalan teret od 2.383 kg, što je za 300 kg više od standardne kombi varijante. Ford takođe ističe kako se novi model posebno dobro podudara sa konverzijama kao što je kiper, policijski kombi, hitna pomoć i minibus sa 19 sjedišta.

 

 

 

Kako bi se izborio sa dodatnom nosivošću, Ford je pojačao Transitovu mehaniku dodavajući poboljšane zadnje kočnice, jače osovine, izdržljive pomoćne uređaje i šire naplatke i pneumatike. Gornji dio kombija je takođe ojačan, kako bi se pružila bolja podrška većem teretu.

 

Tu je i unaprijeđena zadnja osovina i diferencijal koji je pozajmljen sa sjevernoameriče verzije Transita, a predviđena za teret od 3.500 kilograma. Ona je uparena sa snažnijom prednom osovinom koja nudi dodatnih 225 kilograma nosivosti u odnosu na standardni kombi.

 

 

 

Ford nudi samo jednu pogonsku jedinicu za Transit 5.0-tonne. Radi se o dvolitarskom dizelskom turbo četvorocilidrašu sa 170 KS pri 390 Nm obrtnog momenta. Agregat je standardno uparen sa šestostepenim manuelnim mjenjačem, a kupcima je opcionalno dostupan i desetostepeni automatski mjenjač.

 

Uparen sa automatskim mjenjačem, ovaj agregat prema WTLP testovima ima prosječnu potrošnju od 9,7 litara dizela na pređenih 100 kilometara, a emisija CO2 iznosi 305 g/km.

Datum objave: 01/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook