Naslovna > Automobili > Volkswagen > Arteon > Visoka moda na Volkswagenov način
FOTO GALERIJA (36)

Volkswagen Arteon

Visoka moda na Volkswagenov način

Nasljednik Passata CC ostaje dizajnerski jedinstven model u Volkswagenovoj ponudi, koji nudi komforniju kabinu opremljenu po najsavremenijim multimedijalnim standardima. Arteon nudi i visok nivo sigurnosti, a tu je i šest snažnih turbo motora za dinamičnu vožnju...

Senzaciju koju je 2008. godine izazvao Volkswagen predstavljanjem Passata CC je teško ponoviti, ali je interesovanje automobilske javnosti za premijeru njegovog nasljednika na sjamu automobila u Ženevi bilo na sličnom, ako ne i višem nivou. Dinamičnija i luksuznija, petovratna verzija Passata, u svojoj drugoj generaciji nastupa sa potpuno novim imenom Arteon. Samo ime je složenica od riječi „Art“ koja na engelskom znači umjetnost i „eon“, što je Volkswagenova odrednica za luksuzne modele. Podsjećamo da ovaj nastavak u imenu još nosi i kineski Volkswagen Phideon, luksuzna petmetarska limuzina, svojevrsna nasljednica Pheatona, koja se ne prodaje na evropskom tržištu. Arteon je razvijen na modularnoj MQB platformi, koju dijeli sa Passatom i većinom savremenih Volkswagena poput Tiguana ili Golfa VII. Ovu platformu koriste i ostale članice VAG grupacije, odnosno Škoda, Seat i Audi. Mada ima istu osnovu, Arteon je od aktuelnog Passata duži 95, širi 39 i niži 71 mm. Korpulentniji je i u odnosu na CC od kojeg je duži 60, širi 16 i viši 10 mm.

 

 

 

Osovinski razmak od 2.841 mm je za 50 mm duži od Passatovog i 30 od CC-a. U praksi to znači da je kabina Arteona nešto komfornija u odnosu na navedene modele, posebno u zadnjem dijelu gdje putnici imaju više prostora za noge i glavu nego što je to do sada bio slučaj. Veliki napredak u odnosu na CC je napravljen i po pitanju kapaciteta prtljažnika, koji je sa dosadašnjih 455 litara, povećan na raskošnih 563, te je kao takav samo 23 litra manji od prtljažnika standardnog Passata. S vana je Arteon preslikani C Coupe GTE koncept, koji je bio izložen prošle godine na sajmu automobila u Šangaju. Najjači detalj su svakako prednja svjetla sa jedinstvenim LED „potpisom“ i širokom hromiranom maskom hladnjaka. S boka se primjećuje da krovna linija ne pada tako strmo iza „B“ stuba kao što je to bio slučaj kod CC-a. Lijep detalj je i karoserijski pregib, koji povezuje prednja i zadnja svjetla. Pozadi poglede privlači mali spojler, koji je skladno stopljen sa petim vratima. Luksuzni karakter automobila naglašavaju i brojni hromirani ukrasi u donjem dijelu automobila i oko prozora. Vrata su kao i do sada u „kupe“ stilu bez metalnih okvira, koji se nalaze na standardnom Passatu. Centralni krovni „B“ stub je zamaskiran crnom plastikom, što dodatno naglašava kupeovsku liniju automobila. Kada se na sve to doda nova zlatnožuta boja, nema sumnje da će Arteon biti veoma upadljiv na ulici. U unutrašnjosti nema iznenađenja. Da je riječ o automobilu visokih ambicija svjedoče kvalitetni i pažljivo probrani materijali. Sve je ukomponovano sa puno ukusa, ali i vrhunske njemačke preciznosti, u šta smo se i sami uvjerili na sajmu automobila u Ženevi. U osnovi Arteon preuzima koncepciju enterijera od najbogatije operemljenih verzija standardnog Passata. To znači da se instrumenti projektuju na 12,3 inčnom ekranu visoke rezolucije (Active Info Display sistem). Centralnim grebenom dominira novi 9,2-inčni tablet ekran, koji je premijeru imao u redizajniranom Golfu VII. Riječ je o novoj „Discover Pro“ multimediji koja nudi jedinstven informacioni zabavni sistem. Zahvaljujući Car Net Guide & Inform opciji, koja uključuje internet konekciju, „Discover Pro“ omogućava pristup mnoštvu korisnih informacija u realnom vremenu.

 

 

Navigacioni uređaj ima mogućnost da obavještava vozača o zastojima i stanju na putu sa mnogo više tačnosti, ali i da mu sugeriše gdje se nalaze najbliže slobodno parking mjesto, benzinska stanica, restoran, hotel i slično. Car Net Guide & Inform Plus opcija omogućava još precizniju navigaciju zahvaljujući pristupu satelitskim snimcima i detaljima iz Google Earth® baze podataka, te 360° prikazu Google Street View® panoramskih slika. Sve u svemu, Arteon je automobil ,koji je u potpunosti usklađen sa savremenim svijetom i svim novotarijama koje on donosi. U tu grupu spadaju i brojni sigurnosni sistemi, koji Arteonu omogućavaju sigurnu vožnju, a njegovom vozaču maksimalnu rasterećenost. Potencijalne opasnosti se „predviđaju“ i vozač se adekvatno upozorava o njima. Kada on zakaže elektronika ima mogućnost da u potpunosti zaustavi automobil, ali i da ga pokrene, da održava razmak, sigurno parkira... Pametni elektronski sistemi mogu da prepoznaju čak i kada je vozač umoran, te da ga „zamole“ da se zaustavi i predahne. U standardnoj opremi su 17-inčni alu točkovi, a uz doplatu se mogu dobiti i 20-inčni. Nova LED svjetla prilagođavaju svoj rad u skladu sa informacijama koje dobijaju od GPS sistema . Arteon je dugačak je 4.862 mm, širok 1.871 mm i visok 1.427 mm.

 

 


MOTORI
Pogonsku gamu od starta čini šest motora. Ponudu otvara novi 1.5 TSI benzinac sa 150 KS, a iznad njega je 2.0 TSI sa 190 i 280 KS. Ljubiteljima dizelaša se nudi standardni 2.0 TDI sa 150 i 190, te njegova bi-turbo verzija sa 240 KS. Vremenom bi u ponudi trebalo da se nađe i hibridni model sa kombinovanim benzinsko-električnim pogonom. Najjači dizelaš Arteon od 0 do 100 km/h dovodi za 6,5 sekundi, uz brzinski maksimum od 245 km/h. Još ubjedljiviji je najjači benzinac sa ubrzanjem od 5,6 sekundi i najvećom, elektronski ograničenom brzinom od 250 km/h. Početni motori se kombinuju sa šestostepenim ručnim mjenjačima, dok su za jače rezervisani sedmostepeni DSG automatici.


 

 

 

Datum objave: 15/04/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook