Naslovna > Automobili > Toyota > Corolla > „Vruća“ Corolla dolazi na tržište

Toyota Corolla GR 2023.

„Vruća“ Corolla dolazi na tržište

Novi „hot hatch“ Toyota Corolla GR stiže na tržište 2023. godine i biće opremljena istim pogonskim agregatom kao i Yaris GR u nastojanju da izgradi reputaciju u dizajniranju modela „zabavnih za vožnju“...

 

Pogonski agregat koji će se naći u Corolli GR je Toyotin 1,6-litarski turbo benzinski agregat, kodne oznake G16E-GTS. Ova pogonska jedinica je najsnažniji trocilindarski agregat na svijetu koji je u stanju da isporuči 271 KS, sa koliko raspolaže Yaris GR za japansko tržište. Za sada još nije pozato hoće li se Corolla GR pohvaliiti istim performansama, ali bi lako uz manja podešavanja mogao raspolagati sa 253 KS koje bi se prenosile na podlogu putem šestostepenog manuelnog mjenjača. Nova Corolla GR će takođe biti postavljena na Toyotinu TNGA platformu sa multilink ovjesom koji su uklopili inžinjeri iz Gazoo tima.

 

 

Kao i novi Yaris GR, može se očekivati da će se nova Corolla GR biti fokusirana na ukupne vozne karakteristike, a ne samo na performanse agregata. Kao takva bi trebala postati direktan konkurent Ford Focusu ST i Hyundaiju i30 N, a ne Renaultu  Megane RS i Hondi Civic Type R. Za više detalja oko performansi ipak treba sačekati zvanične informacije kompanije Toyota.

Datum objave: 11/02/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook