Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > WRC cirkus stigao u Meksiko

Reli poslastica

WRC cirkus stigao u Meksiko

Ovog vikenda u Meksiku se vozi posljednja runda Svjetskog reli prvenstva uoči dolaska WRC elite u naš komšiluk. Pet vozača bori se za lidersku poziciju u ukupnom poretku...

Nakon uzbudljive jurnjave u Monaku i Švedskoj, najbolji reli vozači današnjice svoje će umijeće ponovo pokazati od 15. do 19. marta u Meksiku. Povratak je to na meksički šljunak nakon tri godine izbivanja. Do sada su pobjede najčešće odnosili Sebastien Ogier i Sebastien Loeb, svaki po šest puta, dok mladi lavovi ovdje još uvijek čekaju na svoju prvu pobjedu. Radi se i o posljednjoj stanici prije nego što WRC dođe najbliže nama, u susjednu Hrvatsku. Nakon što je prošle sezone mladi Kalle Rovanperä dominirao WRC-om i uvjerljivo osvojio naslov prvaka, u 2023. godini čini se da je naišao na žestoku konkurenciju. Ott Tänak napravio je sjajnu odluku prelaskom u M-Sport Ford, što je rezultiralo pobjedom već na švedskom snijegu i ledu. Estonac je odličan i po makadamu, pa se može očekivati njegovo opasno izdanje u Meksiku. Prošle sezone u Hyundaiju borio se do posljednjeg trena za pobjedu u Hrvatskoj, pa je jasno da svjetski prvak iz 2019. godine ima potencijal vratiti se na WRC tron.

 

 

 


Što se Rovanpere tiče, on još uvijek čeka na pobjedu ove sezone, ali vrijedno skuplja bodove i čeka svoju priliku za volanom Toyote Yaris, koja je izgledala impresivno u Monte Carlu, ali je pokazala i dosta slabosti na švedskom sjeveru. Sad se dvoboj Toyote i M-Sport Forda nastavlja na podlozi na kojoj još nije bilo vožnje ove sezone, upravo s Fincem i Estoncem kao glavnim kandidatima za mjesta na pobjedničkom postolju. Kao i prethodnih sezona, vječni viceprvak Thierry Neuville niže visoke plasmane i drži se u samom vrhu ukupnog poretka Svjetskog reli prvenstva. Njegov Hyundai i20 djeluje puno bolje nego što je izgledao prošle sezone, a Neuville itekako želi trijumfom skočiti na prvo mjesto u WRC-u uoči nastupa u Hrvatskoj, gdje bi na asfaltu definitivno trebao biti kandidat za osvajanje prvog mjesta.

 


Dok se ostali vozači bore za naslov prvaka, Sebastien Ogier dolazi u Meksiko sa samo jednom misijom. Legendarni 39-godišnji Francuz nada se svojoj sedmoj pobjedi na meksičkom šljunku, kojom bi na još jednom reliju preskočio Sebastiena Loeba i ostao sam na vrhu ljestvice. Da Ogier nije zaboravio voziti WRC jurilice potvrdio je već u Monte Carlu, gdje je s lakoćom pobijedio. Iako će propustiti većinu utrka u 2023. godini svejedno bi se mogao naći pri vrhu poretka vozača, ako upiše pobjedu ovog vikenda u Meksiku.

 

 

 

U svakom slučaju, obožavaoce očekuje mnogo uzbuđenja u meksičkim planinama smještenima u blizini grada Leon, gdje će se voziti treća WRC trka ove sezone. Najbolji trenuci svakog dana mogu se pratiti besplatno na RED BULL TV. 

Datum objave: 17/03/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook