Naslovna > Automobili > Toyota > Yaris > Yaris Y20 premijerno u Parizu
FOTO GALERIJA (5)

Toyota

Yaris Y20 premijerno u Parizu

Modeli Y20 biće u srži palete modela Yarisa za 2019. godinu zamijenivši trenutni srednji nivo opreme i nudeći sjajne pogodnosti za kupce...

Toyota odaje počast izvornom Yarisu uvodeći novi nivo opreme - Y20, u svoju paletu modela za 2019.godinu označavajući 20. godišnjicu svog uspješnog modela u segmentu B koji je po prvi put bio prikazan na sajmu automobila u Parizu 1998. godine. Kroz dvije decenije i tri generacije, Yaris se čvrsto etablirao kao Toyotin najprodavaniji model u Europi, gdje se i proizvodi, u tvornici u Valenciennesu, u Francuskoj. Izmijenjena paleta Yarisa biće predstavljena u oktobru u Parizu, a prikazaće i novi multimedijalni sistem koji omogućava integraciju pametnog telefona sa Toyota Touch sistemom. Modelu iz 1998., biće odata počast kroz istu zlatnu boju karoserije kakva je tada korištena na Yarisu, ali uz savremeni dodatak dvobojnog tamno sivog krova. Modeli Y20 biće u srži palete modela Yarisa za 2019., zamijenivši trenutni srednji nivo opreme i nudeći sjajne pogodnosti za kupce. Na raspolaganju će biti standardne i dvobojne verzije, koje će kombinovati srebrnu, bisernu ili crnu boju karoserije s novom, tamno sivom bojom krova.

 

 

U uređenju vanjskog izgleda korištene su tamno sive boje radi davanja istaknutog mjesta modelu Y20 unutar ponude Yarisa. Ti detalji uključuju sive, strojno obrađene, 16“ naplatke od lake legure sa 10 krakova, tamno sive bočne letvice, prednju masku i kućišta vanjskih retrovizora kao i okvire svjetala za maglu s hromiranim umetcima. Y20 se još odlikuje i „shark“ antenom u boji krova, zatamnjenim zadnjim staklom i posebnim oznakama Y20 na zadnjem kraju. Tamno sivi tonovi se prenose i u unutrašnjost: nalaze se na središnjoj konzoli, umetcima na obruču upravljača i novoj tkanini presvlaka sjedišta sa kariranim uzorkom. Okviri otvora za prozračivanje, zvučnika i pokazivača na ploči s instrumentima od kroma, kugla ručice mjenjača, crni tepisi sa srebrnim šavom i oznake Y20 na ploči s instrumentima i naslonima prednjih sjedišta dodatno pojačavaju dojam kvalitete u unutrašnjosti.

 

 


Novi multimedijalni sistem


Novi multimedijalni sistem u modelima Yarisa za 2019. godinu je u skladu s željom kupaca da budu povezani u svakom trenutku. Povezanost postaje sve važnija prilikom odluke o kupovini, a ovaj novi paket će omogućiti jednostavnu integraciju pametnog telefona i pristup korisnim, popularnim aplikacijama. Sistemom se upravlja putem jednostavnog srednjeg touch screen-a. Nakon povezivanja, moguće je pregledavati sadržaj pametnog telefona i pristupati mu koristeći zaslon u automobilu. Vremenom će funkcionalnosti biti dodatno dopunjavane radi omogućavanja pristupa novim aplikacijama. Sistem ima jasan i jednostavan hardver i upravljačku (HMI) konstrukciju. Moguće ga je koristiti i kao navigaciju, sa postojećim mapama iz vašeg telefona, a sistem reaguje i na glasovne komande putem novog mikrofona i posebne tipke na konzoli, uz minimalno odvlačenje pažnje vozača.

 

Datum objave: 14/09/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook