Naslovna > Automobili > Ferrari > Portofino > Zategnuto lice i novi mjenjač

Ferrari Portofino M

Zategnuto lice i novi mjenjač

Ferrari Portofino M predstavlja evoluciju hardtop modela GT koji nudi mnoštvo karakteristika performansi i upravljanja...

M u nazivu novog modela znači Modificata, koju Ferarri definiše kao „nomenklaturu koja se odnosi na automobile koji su evolucijom unaprijedili performanse“. Ovo se sasvim sigurno odnosi na Portofino M, koji dobija unaprijeđeni twin-turbo V8 agregat i novi osmostepeni automatski mjenjač umjesto stare sedmostepene jedinice.

 

 

 

3,9-litarski agregat sada isporučuje 620 KS pri 7.500 o/min, što predstavlja 20% više snage u odnosu na standardne performanse Portofina, iako obrtni moment ostaje isti na 760 Nm. Kao rezultat povećane snage i novog prenosa, Portofino bi trebao biti brži za oko desetinu sekunde na sprintu do 100 km/h. Prema Ferrariju ovo vrijeme je deklarisano na 3,45 sekundi, a sprint od nule do 200 km/h dostiže za 9,8 sekundi i razvija maksimalnu brzinu od 320 km/h.

 

Novi mjenjač sa dvostrukim sistemom kvačila bi trebao biti jedan od najvećih benefita u svakodnevnoj upotrebi. Usko je povezan sa mjenjačem u modelu SF90 Stradale i predstavlja prvu transmisiju sa osam brzina ugrađenu u open top verziju Ferrarija. Njegovih prvih sedam brzina su kraće od onih na starom mjenjaču i omogućavaju bolje i snažnije ubrzanje, dok osma brzina treba da poboljša krstareći režim.

 

 

 

Portofino M takođe dobija dodatni režim rada na Manettino upravljačkim kontrolama, zahvaljujući dodatku Race. Ovo podešavanje koristi Ferrari Dynamic Enhacer, koji se nalazi na modelu 488 Pista, i upotrebljava modulaciju kočionog sistema kako bi se unaprijedilo upravljanje vozilom.

 

Stilski izgled modela Portofino M predstavlja blagu evoluciju prethodnika ili žargonski rečeno „mid-life zatezanje bora“. Tu su agresivnije oblikovani prednji i zadnji branici, sa blago izmijenjenim dizajnom prednje maske. U kabini je dodao još nekoliko opcionalnih dodataka na ionako već obiman „meni“ ponude opreme. Od sada su dostupna sjedišta sa grijačima, što vožnju na otvorenom čini prijatnijom po hladnijem vremenu.

Datum objave: 17/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook