Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > Maybach > Zvanični podaci Mercedes-Maybach koncepta
FOTO GALERIJA (18)

Mercedes-Maybach Vision Ultimate Luxury

Zvanični podaci Mercedes-Maybach koncepta

Iako su prije samo nakoliko dana u javnost procurile fotografije, kompanija Mercedes je odlučila objaviti sve detalje u vezi svog novog Mercedes-Maybach Vision Ultimate Luxury koncepta koji namjerava izložiti na predstojećem Sajmu Automobila u Pekingu.

Dizajneri ove kompanije su stvorili vozilo neobičnog oblika prema zahtjevima kineskog tržišta, kombinujući dva najpopularnija segmenta luksuznih automobila- limuzinu i SUV. Vision Ultimate Luxury pokreće potpuno električni pogon na sva četiri točka. Četiri električne pogonske jedinice isporučuju ukupno 738 KS, a baterija jačine 80 kWh omogućava autonomiju vožnje oko 320 kilometara. Sistem brzog punjenja omogućava nadopunjavanje energije za prelaženje 100 kilometara za samo pet minuta. Dizajn ovog konceptualnog vozila je veoma upečatljiv, ali ne i naročito lijep. Prednji dio ovog vozila privlači pažnju svojom velikom hromiranom rešetkom hladnjaka. „Mišićavi“ odbojnici, blatobrani i otvori za vazduh na donjem dijelu prednje maske daju ovom modelu agresivan i donekle sportski izgled. Ipak, dizajn ovog vozila pokazuje svu svoju čudnost kada se posmatra iz profila. Proporcije ovog modela omogućavanju oku posmatrača da vidi luksuzni SUV, ali zadnji kraj se spušta kako bi stvorio hatchbacka. Oblik ovog modela najviše „vuče“ na limuzinu sa podignutom suspenzijom.

 

 

Naplatci sa dizajnom koji podsjećaju na lopatice ventilatora sa više okretaja ne doprinose pretjerano estetskom izrazu ovog modela jer podsjećaju na ružne aftermarket dodatke pojedinih tuning automobila. Drugi vizuelno intrigantni detalj predstavlja linija koja se preoteže od početka krova do kraja zadnjeg dijela vozila i dijeli zadnji vjetrobran na dva dijela. Hromirana linija cijelom dužinom ističe ovaj detalj. Maybach klijentela kupuje ova luksuzna vozila da bi se u njemu komforno vozili, dok njihov vozač upravlja istim, i zbog tog razloga su dizajneri stavili naglasak na razdvajanje zadnje klupe. Putnici sjede u zadnjem dijelu na potpuno podesivim sjedištima od napa kože u Chrystal White nijansi, prošivenim dijamantno sjajnim šavovima. Tu se takođe nalazi i dosta zlatno-ružičastih detalja.  Ekspanzivna središnja konzola sadrži kompletan set za čaj, uključujući i dio za grijanje kako bi napitak cijelo vrijeme vožnje bio topao. Električni poklopac zatvara ovu pregradu po završeku konzumiranja čaja. Vozač raspolaže sa parom displeja veličine 12,3 inča za prikazivanje instrumenata i infotaiment sistema. Prednji dio je takođe obložen kožom u Cristal White nijansi kao i kombinaciji drveta i ružičasto zlatnih detalja. Mercedesov podbrend Maybach će u budućnosti na tržištu svakako ponuditi SUV model, ali on najvjerovatnije neće izgledati kao neobična kombinacija limuzine i SUV-ja prestavljenog koncepta. Mercedes će najvjerovatnije koristiti GLS kao osnovu za buduće luksuzne modele.


 

Datum objave: 24/04/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook