Naslovna > Automobili > Volkswagen > Passat > 40 godina Volkswagen Passata

Kriza srednjih godina

40 godina Volkswagen Passata

Model Passat već četrdeset godina oduševljava svoje kupce, jer je ispunio svoj koncpet - veliki auto za mali novac...

Volskwagen je zvanično obilježio 40 godina od početka proizvodnje modela Passat. Prvi model ovog automobila predstavljen je u maju mjesecu 1973. godine. Dizajn je tada potpisao Giorgio Giugaro, a sam automobil bio je namjenjen porodicama srednje klase. Nakon što je lansiran na tržište u julu iste te godine, Passat je postao jedan od najprodavanijih modela u Njemačkoj.

 

Tokom svog postojanja na tržištu, do 1980. godine, Passat je našao put i osvojio srca 2.5 miliona kupaca. Naredna generacija bila je poboljšana. Uvedene su inovacije  poput petocilindričnog benzinca, prvi turbo – dizel i Synchro pogon na svim točkovima. Generacija ovog modela postala je najpoželjniji svjetkski hit, a automobil su proivzoveđni širom svijeta – u Brazilu, Meksiku, Japanu, Belgiji, Španiji i Južnoj Americi.

 

Naredne generacija bile su dosta unaprijeđene i poboljšane, što je dodatno uticalo na kvalitet Passata. Peta generacija bila je posebno uspješna, jer je imala galvanizovanu karoseriju i šriok spektar motora sa 4, 5, 6 i 8 cilindara.

 


Šesta i sedma generacija nastavile su da nižu uspjeh Passata, koji najbolje opisuje cifra od preko 20 miliona prodatih primjeraka od 1973. godine pa sve do danas. To zaista predstavlja veliki uspjeh i dodatno potvrđuje kvalitet ovog modela.

 

Tokom godina koliko se nalazi Pasat na tržištu, njegova cijena je rasla i danas predstavlja jedan od najskupljih modela u svom segmentu te se i dan danas izuzetno dobro prodaje širom svijeta. 

Datum objave: 29/07/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook