Naslovna > Automobili > Hyundai > Tucson > 51% prodatih automobila u Evropi SUV modeli

Iz godine u godinu sve popularniji

51% prodatih automobila u Evropi SUV modeli

Prošle godine, SUV vozila su činila značajan dio ukupne prodaje automobila u Evropi, čak 51 posto. Među njima, najveću popularnost su uživali mali gradski i kompaktni SUV modeli...

U 2023. godini, SUV vozila su dominirala među evropskim kupcima, ta kategorija činila je čak 51 posto ukupne prodaje automobila na Starom kontinentu. U poređenju sa 2022. godinom, prodaja SUV-ova u Evropi je porasla za impresivnih 19 posto. Među najpopularnijim vozilima su bili mali gradski SUV-ovi poput Yaris Cross, Puma, Kamiq i SUV-ovi srednje veličine kao što su Tucson, Tiguan, Peugeot 3008, koji su nekada zauzimali segment kompaktnih automobila ili, bolje rečeno, "Golf" klase. Ukupno gledano, vozila iz ovih dva segmenta su prodata u 4,1 milion primjeraka tokom prošle godine.

 

 

 


Segment velikih i premium SUV-ova je takođe doživio značajan porast od 31 posto u odnosu na 2022. godinu, sa ukupno 843.939 prodatih jedinica. Iako je 2023. bila izuzetno uspješna godina za SUV vozila, postoji mogućnost da ovo tržište dođe do tačke stagnacije od ove godine. Razlog tome je povećanje veličine novih automobila iz godine u godinu, posebno SUV-ova. Evropska unija razmatra različite strategije kako bi se suprotstavila ovom trendu, uključujući ograničenje veličine budućih automobila i uvođenje dodatnih restrikcija. Na primjer, u nekim velikim gradovima poput Pariza, vlasnici velikih SUV-ova će od ove godine biti suočeni s trostruko većim troškovima za javno parkiranje u odnosu na vozače običnih automobila.

Datum objave: 08/02/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook