Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > Actros > Actros sa najnovijim tehnološkim dostignućima

Mercedes Truck Road Show

Actros sa najnovijim tehnološkim dostignućima

U okviru “Truck Road Showa” koji je održan u Bijeljini, Mercedes je predstavio neka od najnovijih tehnoloških dostignuća, koja se nude uz njegov reprezentativni tegljač Actros ...

Kompanija Star Import, generalni distributer Mercedes-Benza za Bosnu i Hercegovinu, organizovala je u Bijeljini promotivnu manifestaciju “Truck Road Show”. U okviru nje posjetioci su mogli na jednom mestu da se upoznaju sa karakteristikama Mercedes-Benz Actros tegljača, koji su apsolutni lider u dugolinijskom transportu. Uz pratnju instruktora prisutnima je bilo omogućeno testiranje Mercedes-Benz Actros vozila opremljeni su PPC (Predictive Powertrain Control) sistemom i FleetBoard sistemom. Podsjećamo da PPC sistem omogućava dodatno unapređenje ekonomičnosti i olakšava rukovanje Mercedes-Benzovim teretnim vozilima. Tempomat koji je ugrađen u Actros kamione ima mogućnost prepoznavanja topografije terena po kojem se vozilo kreće.

 

Na osnovu dobijenih informacija tempomat ima mogućnost aktivnog podešavanja brzine kamiona, odnosno njenog prilagođavanja najekonomičnijim uslovima za vožnju. U Mercedesu ističu da novi tempomat omogućava značaju uštedu goriva na putevima sa puno uzbrdica i nizbrdica, u odnosnu na sve dosadašnje tempomate. Sa njegovim praktičnim mogućnostima upoznati su i posjetioci “Truck Road Show”. Osim novog tempomata Mercedesovi instruktori su promovisali i FleetBoard sistem upravljanja voznim parkom, koji takođe omogućava veću efikasnost uz smanjenje troškova. Komunikacija unutar FleetBoard sistema omogućena je putem Android i Apple aplikacije za mobilne telefone ili tablete, putem kojih se prikupljaju sve statusne informacije, informacije o poziciji vozila, količini tereta i ruti kretanja i zatim se šalju u servisne centre u kojima se upravlja raspoloživim resursima.

 

Tako se smanjuje vrijeme čekanja na utovar i istovar roba, dijele se informacije o stanju na putevima, olakšava komunikacija sa klijentima i smanjuje vrijeme servisiranja vozila. U Mercedesu ističu da pomoću FleatBoarda povezuju kamione putem interneta praveći od njih pokretne baze podataka jedne velike logističke mreže. Na taj način su umrežani: vozač, rasporedi transporta, operativne radnje, radionice, proizvođači, osiguravajuće kuće... Podsjećamo da je ovaj sistem u funkciji od 2000. godine i trenutno se koristi kod 180.000 vozila u više od 6.000 kompanija širom svijeta.

Datum objave: 08/06/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook