Naslovna > Vijesti > Alonso u Toyoti pohoduje na Dakar reli

Dakar Rally

Alonso u Toyoti pohoduje na Dakar reli

Dvostruki svjetski šampion Formule 1 Fernando Alonso takmičiće se na trci izdržljivosti Dakar Reliju sljedeće godine u Toyotinom Hilux-u.

Španac, koji je osvojio F1 titulu 2005. i 2006. godine, nadmetaće se u napornom reliju za tim Toyota Gazoo Racing. Proteklih mjeseci prisustvovao je na brojnim skupovima kontrole sa Toyotom, ocjenjujući da li da podigne ponudu za Dakar. Alonso već ima snažne veze sa Toyotinim timom Gazoo Racing. Vozio je FIA Svjetsko prvenstvo u izdržljivosti 2018/2019 sa timom, osvojivši titulu i 24 sata Le Mansa, 2018. i ove godine u TS050 hibridnom sportskom automobilu.

 

Alonsu će na događaju partner biti Španac Marc Coma, koji je ostvario pet pobjeda u Dakaru u biciklističkoj diviziji, ali će ovaj put biti član posade u automobilu. Toyota je pobjedila na događaju prošle godine, a katarski vozač Nasser Al-Attiiah je pobjedio u svom Hilux Dakaru, kojim upravlja Toyotina južnoafrička ruka. Al-Attiiah će se vratiti ove godine, a pobjednik Dakara 2009. godine Giniel de Villiers i veteran rali-poleta Bernhard Ten Brinke kompletirali su četverostruku vozačku liniju.

Datum objave: 25/10/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook