Naslovna > Automobili > Peugeot > 208 > Apsolutni rekord potrošnje goriva

Peugeot 208 BlueHDi

Apsolutni rekord potrošnje goriva

Peugeot 1.6 BlueHDi S&S pod nadzorom francuske organizacije UTAC (Union Technique de l’Automobile, du motocycle et du Cycle) ostvario je novi rekord u potrošnji goriva. Svojim rezervoarom čija je zapremina 43 litra, pređeno je 2.152 km sa prosječnom potrošnjom goriva od samo 2l na pređenih 100 km …

Test je urađen krajem aprila na testnoj stazi Belchamp u Francuskoj.  Peugeot 208 BlueHDi vožen je 38 sati dok su se vozači iza upravljača smjenjivali nakon tri do četiri sata vožnje. Automobil je standardno opremljen sistemom start/stop, a prijenos snage obavlja se preko ručnog 5-stepenog mjenjača. Testirani Peugeot 208 je verzija "vrlo niske potrošnje goriva", dostupna kod ovlaštenih distributera, sa zvaničnom kombiniranom potrošnjom goriva od 3,0 l na pređenih 100 km i niskom emisijom CO2 od 79 g/km. Model zauzima mjesto kao svjetski referentni pokazatelj za standardni model proizvodnje opremljen sa motorom sa unutrašnjim izgaranjem.

 

Ovu verziju karakterizira prisutnost aerodnimičkog stražnjeg spojlera i usvajanje niskog otpora kotrljanja pneumatika.  Ove vrijednosti su već izuzetne u kombinaciji sa dinamičkim kvalitetima novog Peugeota 208 koji je kompaktan, lagan i zabavan za voziti, te nudi potencijal da ide dalje. „Peugeot 208 od lansiranja u našoj zemlji pokazao se kao ekonomični gradski automobil idealan za svakodnevnu vožnju u teškim uslovima kakvi vladaju na našim cestama, što su prepoznali i građani BiH te su ovom modelu ukazali ogromno povjerenje.  Sa motorima Euro 6 generacije, očekujemo da se pozicija lidera u ovom segmentu potvrdi“, izjavio je Danijel Despotović, direktor prodaje i marketinga, kompanije Vermont, generalnog uvoznika za Peugeot proizvode u BiH. Novi Peugeot 208 na europskom tržištu pojaviće se u junu ove godine. Model nudi nove ekonomične i učinkovite Euro 6 benzinske i dizel motore. Na našem tržištu, Peugeot 208 biće zvanično predstavljen na jesen.

Datum objave: 07/05/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook