Naslovna > Automobili > Volkswagen > Arteon > Atraktivni liftback silazi sa scene

Volkswagen Arteon

Atraktivni liftback silazi sa scene

U junu 2023. godine, direktor Volkswagena Thomas Schaefer najavio je planove za obustavu proizvodnje nekoliko modela manjeg volumena, kako bi se kompanija skoncentrisala na popularnije modele...

Volkswagen je potvrdio da je posljednji Arteon sedan/liftback proizveden u 2023. godini. Martin Hube, PR zadužen za Arteon, Passat, Touareg i nadolazeći ID.2, potvrdio je da je fabrika u Njemačkoj prestala proizvoditi Arteon. Međutim, karavan verzija će i dalje biti dostupna, a proizvodnja će se nastaviti u Osnabrücku. Hube je takođe potvrdio da neće biti promjena u ciklusu proizvodnje Arteona Shooting Brake, te da će se nastaviti proizvoditi do 2026. godine. Ova vijest će neke obožavaoce Arteona posebno razočarati, posebno jer sedan više nije dostupan ni kod modela Passat. Volkswagen planira indirektno zamijeniti limuzine Arteon i Passat potpuno električnim liftbackom Arteon. Takođe, planira se lansiranje praktičnijeg ID.7 Tourer karavana ove godine kao alternativa.

 

 

 


Njemački gigant Volkswagen se priprema za oproštaj od automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Nedavno predstavljeni redizajnirani Golf označava kraj jedne ere, budući da je posljednji Golf sa SUS. Isti scenario će se primijeniti i na novu generaciju Tiguana, kao i na nadolazeći manji crossover T-Roc. Plan kompanije je da se u Evropi od 2032. godine prodaju samo električni automobili. Ova odluka će vjerovatno imati ogromne posljedice, s obzirom na to da su Volkswagenovi modeli snažno povezani s mnogim automobilima kompanija Škoda, SEAT, Cupra i Audi. To znači da će se i ovi brendovi morati prilagoditi novom trendu elektrifikacije kako bi ostali konkurentni na tržištu.

 


Kada se pogleda u budućnost, kompanija ima cilj smanjiti vrijeme razvoja novih automobila sa 50 na 36 mjeseci, bez žrtvovanja kvaliteta. Ova odluka je dio šireg plana za veliko smanjenje troškova. Osim Arteona, Volkswagen u istoriju šalje i T-Roc kabriolet nakon samo jedne generacije.

Datum objave: 06/02/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook