Naslovna > Automobili > Audi > A8 > Audi A8 prvi serijski autonomni automobil

Audi A8

Audi A8 prvi serijski autonomni automobil

Prema uvijek dobro obaviještenim britanskim medijima novi Audi A8 bit će prvi serijski automobil koji će moći samostalno voziti bilo kuda.

O autonomnim automobilima piše se duže vrijeme. Ne nedostaje ni testiranja u uslovima javnog saobraćaja gdje jedni imaju solidan uspjeh dok su drugi katastrofalno loši. Obzirom da su posljednjih desetak godina uložena ogromna sredstva u razvoj ne čude nas informacije o skoroj serijskoj proizvodnji.
Navodno, potpuno nova generacija Audija A8, bit će prvi serijski automobil sa svim sistemima koji omogućavaju potpuno autonomnu vožnju u svim uslovima eksploatacije. Stručnjaci kažu da se, pojednostavljeno rečeno, radi o unaprijeđenom sistemu Trafic Jeam Assist koji se na malim brzinama pokazao kao savršen.

 


Trenutno na tržištu egzistira popriličan broj poluautonomnih automobila. Oni bi se zapravo već sada mogli proglasiti kao autonomni jer zapravo sve sami rade ali proizvođači radi skidanja odgovornosti sa sebe posebno naglašavaju da je za sve eventualne posljedice isključivo odgovoran vozač.
Neke od tih automobila smo imali priliku voziti. Obzirom da se svi ''auto'' novinari tim poslom bave iz ljubavi prema vožnji moramo reći da sve izgleda, najblaže rečeno, morbidno...

Datum objave: 15/07/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook