Naslovna > Automobili > Audi > Q5 > Audi Q5- druga generacija
FOTO GALERIJA (19)

Audi

Audi Q5- druga generacija

Poslije podužeg zagrijavanja javnosti konačno je predstavljena druga generacija Audija Q5. Premijera se odigrala u Parizu.

Najnoviji SUV sa četiri prstena na maski motora svečano je otkriven u Parizu. Sportski oblikovana karoserija i bogato opremljena, moderno koncipirana, unutrašnjost glavne su osobine druge generacije Audia Q5.
Tek predstavljeni Audijev SUV predstavlja veliki korak naprijed iako ni sada već prošloj generaciji nije ništa nedostajalo. Velike inovacije izvedene su ispod karoserije. Nova generacija opjevanog Quattro pogona te detaljno usavršeni pogonski agregati su stvari koje će vozač odmah osjetiti u vožnji. Tu je i adaptivno vazdušno ogibljenje sa više programa rada – od limuzinski mekanog do sportski tvrdog.

 


Na press konferenciji je objavljeno kako novi Q5 ima znatno oštriji izgled od prethodnika jer na taj način žele iskazati off-road sposobnosti koje kod SUV vozila i nisu prve na popisu želja.
Nova platforma zaslužna je za smanjenje ukupne mase. U konkretnom slučaju masa je manja za 90 kg. Rezultat je dobar, tim prije jer su dimenzije karoserije narasle. Međuosovinski razmak od 2,820 mm dovoljan je za kraljevski komfor na svim pozicijama. Zapremina prtljažnika varira od 610 do 1,550 litara ovisno o položaju zadnjih sjedišta.
Savršeno urađena unutrašnjost je baš ono što kupci Audija i očekuju. Isto se može reći za opremu pa o tome ne treba trošiti previše riječi jer slike dovoljno govore za sebe.

 


Ponuda motora je dovoljno široka da zadovolji sve potrebe potencijalnih kupaca. Snaga je u rasponu 150-286 KS. Ovisno o odabranom kupci mogu birati manualni mjenjač sa 6 stepeni prenosa ili DSG sa stepenom prenosa više. Klasični automatski mjenjač sa 8 brzina predviđen je samo za najsnažniji dizelaš 3.0 TDI sa 286 KS. U duhu tradicije na raspolaganju je 4x4 ili 4x2 pogon koji u posljednje vrijeme kod SUV vozila preuzima primat.
Za kupce je pripremljeno 5 nivoa opreme.
Prvi primjerci Audia Q5 u prodajne salone dolaze s početkom naredne godine.

 

Datum objave: 29/09/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook