Naslovna > Auto moto sport > Besprijekorna vožnja Hamiltona

Formula 1

Besprijekorna vožnja Hamiltona

Britanac Lewis Hamilton je sa još jednom, gotovo savršenom vožnjom, došao do četvrte pobjede ove sezone i tako povećao prednost u odnosu na Verstapena...

Aktuelni svjetski prvak Lewis Hamilton odvezao je perfektnu trku na VN Španije i tako stigao do četvrte pobjede ove sezone, a postavio je i rekord po broju postolja te ih ima 156, jedno više od legendarnog Michaela Schumachera. Britanac je startovao sa pozicije broj jedan te konstantno povećavao prednost u odnosu na drugoplasiranog Verstapena koji je već na startu sa trećeg mjesta došao na drugu poziciju umjesto Valtterija Bottasa. Finac je u jednom trenutku pao i na četvrto mjesto iza Strolla, ali je nakon četiri kruga uspio prestići Kanađanina i tako doći na treće mjesto koje je zadržao do kraja trke.

 

 

 

 

 

Među vodećim vozačima, prvi na zamjenu guma je otišao Max Verstapen u 21. krugu kada je soft gume zamijenio mediumom, dok je Mercedesov dvojac na istu zamjenu otišao u 23. krugu. Hamilton je nastavio graditi prednost prije nego je Red Bull po drugi put pozvao Verstapena na zamjenu guma u 41. krugu kako bi se zaštitio od Bottasovog eventualnog ranijeg ulaska u boks. Mercedes je tako Bottasa pozvao u 49. krugu, dok je Hamilton boks posjetio dva kruga kasnije te preko radio veze odbio soft gume zbog čega je dobio novi set mediuma te na kraju slavio sa 24 sekunde prednosti u odnosu na Verstapena.

 

 

Britanac je sve protivnike do četvrtog mjesta stigao za krug, te je sa novom pobjedom povećao prednost na 37 bodova u odnosu na Maxa Verstapena koji bježi Bottasu za 6 bodova. Jedini vozač koji nije završio trku je Leclerc koji se u bolidu Ferrarija izvrtio u posljednjoj šikani kada mu se ugasio motor, a trku nije mogao nastaviti iako je uspio doći do boksa. Sljedeća trka vozi se za dvije sedmice u Belgiji.

 

Datum objave: 17/08/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook