Naslovna > Automobili > Volvo > EX90 > Bez struje nema ni oluje

Volvo EX90

Bez struje nema ni oluje

Aktuelni Volvo XC90 koji je na tržištu od 2014. godine dobio je potpuno električnog nasljednika EX90, koji će moći da prevali 600 kilometara na struju...

I dok je sa još uvijek aktuelnim XC90 modelom šokirao automobilsku javnost jer ga je motorizovao isključivo sa dvolitarskim benzinskim i dizel motorima potpomognutim turbinom, Volvo s novim EX90 odlazi korak dalje i kao prvi proizvođač u klasi potpuno se odriče motora sa unutrašnjim sagorijevanjem u njegovom elitnom SUV modelu. Mada će i ostali proizvođači takav režim morati da prihvate do 2035. godine, činjenica je da će većina predstavnika evropskog premium segmenta poput Mercedesa, Audija i BMW-a pokušati da zadrži motore SUS što je duže moguće, jer to od njih jednostavno zahtijevaju kupci. Volvo je oduvijek išao neutabanim stazama automobilske industrije, bilo da je u pitanju najsavremenija sigurnosna ili pogonska tehnologija.

 

 

 

Dizajnerski XC90 slijedi aktuelne trendove koje je švedski proizvođač već promovisao kroz njegov luksuzni električni podbrend Polestar, zadržavajući prepoznatljivost linija modela XC90. Čuveni Torov čekić koji je kao svjetsloni simbol bio zaštitni znak prethodnika dobio je modernizovanu formu u piksel LED tehnologiji. Volvova karakteristična rešetkasta maska ustupila je mjesto zatvorenoj panelu na kojem se nalazi modernizovani logotip. Bočne linije su jednostavne, sa rukohvatima koji se uvlače u metalnu osnovu vrata i aerodinamički oblikovanim alu naplacima koji dostižu čak 22-inča. Zadnji dio nudi karakteristična Volvova svjetla u C formi i dodatne LED elemente u gornjem okviru vrata, kao zamjenu za treće stop svjetlo koje je izostalo.

 

Enterijer je spoj dizajnerske jednostavnosti, najsavremenije multimedije i elemenata izrađenih od recikliranih materijala koji su veoma bitni za Volvovu filozofiju očuvanja životne sredine, koja je uostalom i odredila da novi EC90 bude potpuno električni automobil. Značajan udio u inovativnosti ovog modela igra i najsavremenija sigurnosna tehnologija koja je u velikoj mjeri zasnovana na interakciji vozača i automobila, u koji su integrisana mnoga do sada neviđena inteligentna tehnološka rješenja. Novi EC90 na tržište stiže tokom 2023. godine, mada se njegova puna afirmacija očekuje tek u 2024. godini. Cijena bogato opremljenog promotivnog ulaznog modela Performance Ultra iznosi 110.000 eura, dok će start za baznu verziju biti od 77.300 eura.

 

 


POGON
Promotivna verzija EC90 modela biće dostupna sa 111 kWh baterijom koja omogućava autonomiju kretanja od 600 kilometara i punjenje do 80% za 30 minuta na brzom 250 kW punjaču. Pogonski sklop čine dva elektromotora raspoređena na prednjoj i zadnjoj osovini koji će zavisno od verzije moći da isporuče 408 ili 517 KS, odnosno 710 i 910 Nm obrtnog momenta. Najveća brzina elektronski je ograničena na 180 km/h, dok je ubrzanje od 0 do 100 km/h u rasponu od 4,9 do 5,9 sekundi. 

Datum objave: 21/12/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook