Naslovna > Automobili > Audi > TT > Bez točka upravljača i pedala

Google predstavio prototip autonomnog automobila

Bez točka upravljača i pedala

U posljednjih nekoliko godina angažovali su nekoliko Audi TT i Toyota Prius tetst automobila za razvoj tehnologije...

Kompanija Google je predstavila njihov prototip autonomnog automobila, koji ima za cilj unapređenje bezbjednosti na putu. Google već duže vremena napominje kako razmišlja o tehnologiji autonomnih automobila, a sada čak imaju i svoj sosptveni patetnt. U posljednjih nekoliko godina koje su iza nas, oni su angažovali nekoliko Audi TT i Toyota Prius test automobila za razvoj tehnologije, a ovaj put predstavili su i sopstveno autonomno vozilo.

 

U pitanju je automobil koji svojim dizajnom sigurno neće privući nikoga, a ovaj prototip nema ni točak ni upravljače, već se oslanja na softverski sistem, koji podrazumjeva Google Maps, te ugrađene radarske senzore i lasere, koji su neophodni za vožnju. Lista karakteristika je prilično kratka, pa tako ovaj Googleov dvosjed nema ni radio sistem.

 

Ipak, ima ekran na kome se prikazuju informacije o putu, a tu je i start/stop dugme. U planu je da se proizvede oko 100 proto prototipova, a prve jedinice ovog automobila imaće i manuelne kontrole, za svaki slučaj. Automobil će odlikovati električni pogonski agregat, a njegova maksimalna brzina biče ograničena na samo 40 km/h, iz bezbjednosnih razloga. 

Datum objave: 29/05/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook