Naslovna > Vijesti > Bilježi sve!

Auto kamera

Bilježi sve!

Sve je učestalija pojava da bh. vozači u svoje automobile ugrađuju auto-kamere. Ovo je već uveliko zaživjelo na našim prostorima da niko ne treba da bude iznenađen ako se u skorijoj budućnosti na internetu pojave video-snimci s kompilacijama saobraćajnih nezgoda na bh. putevima …

Prodavač kamera ističe da je postavljanje kamere u vozilo, ističe on, vrlo je jednostavno. "Osim kamere, koja košta oko 100 maraka, a što zavisi od rezolucije, opcija i drugih faktora, sve što je potrebno jeste još i memorijska kartica koja snimak pohranjuje. Dakle, kompletna oprema može se kupiti za nekih, pa, otprilike, 150 maraka", naglašava ovaj trgovac. Princip rada ovakvih uređaja, kako dodaje, nije komplikovan. "Imam takvu kameru i jako je korisna, jer bilježi svaki pokret vozila i ono što se ispred njega dešava. Inače se bavim prodajom tih uređaja i mogu vam reći da posao ide odlično. Znam dosta vozača u Banjaluci koji tu kameru imaju", ispričao nam je prodavac auto-kamera.

 

"E sad, sve zavisi od kamere do kamere, ali i toga kako je podesite, te koliko memorije imate. Većina vozača ovaj sistem koristi tako da, kada se kartica napuni, onda se briše sve što je snimljeno, pa snima ponovo. Ako se dogodi nezgoda, isključite snimanje i sačuvate snimak", kaže naš izvor. Rusi, dakle, ne snimaju svoja putovanja jer su strastveni video-amateri, već zato što im je potreban neoboriv dokaz o uzrocima nezgode, koji će priložiti policiji i osiguravajućim društvima, a takva praksa uskoro bi mogla da zaživi i na našim prostorima.

 

"Takvi snimci su korisni ne samo za osiguravajuća društva, već i za druge institucije, poput MUP-ova. Kod nas, prilikom kasko osiguranja, mogući su određeni popusti ukoliko na vozilu imate GPS sistem, odnosno sisteme protiv krađe. Kada je riječ o povlasticama za one koji imaju auto-kamere, u narednom periodu to može biti predmet razmatranja i našeg interesovanja", kaže Saša Čudić, predsjednik Udruženja društava za osiguranje RS.

 


Da je riječ o korisnom sistemu, o kojim bi trebalo da razmišljaju vozači, slažu se i stručnjaci iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. "To je odlična stvar, jer, imali ste priliku vidjeti snimke iz Rusije, zahvaljujući kojima se dokumentuje mnogo toga što se inače ne bi uspjelo. Dakle, naš stav je pozitivan, a još kada bi to prepoznala osiguravajuća društva i stimulisala učestalije korištenje u autima, to bi doprinijelo i bezbjednosti saobraćaja", kazali su u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS.

Datum objave: 13/11/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook