Naslovna > Automobili > Jaguar > F-Type > Brutalni F-Type stiže u Goodwood

Jaguar Project 7

Brutalni F-Type stiže u Goodwood

Jaguar ima izuzetno bogatu istoriju uspjeha u auto-moto sportu, pa je sasvim i za očekivati da će javnost pokušati da još jednom podsjeti na svoju dugu tradiciju. Tako je nastaio koncept Project 7, koji će javnost imati priliku da vidi na Festivalu brzine u Goodwood-u…

Za sve ljubitelje brzine i dobrih automobila, glavna ljetna destinacija je Goodwood, Velika Britanija. Razlog za to je samo jedan – Festival brzine koji se održava u tom mjestu, manifestacija koja iz godine u godinu privlači velik broj posjetilaca, koji žele da vide dobre sportske automobile.

 

Sa druge strane, za proizvođače automobila ovaj događaj predstavlja period kada žele da se pokažu u najboljem mogućem svjetlu. Britanci se ipak moraju pokazati najbolje, jer se nalaze na domaćem terenu. Dok McLaren za ovaj festival ima mnoštvo sportskih automobila, iz Jaguara su ipak zaigrali malo drugačije. Odlučili su da predstave “Project 7”, automobil koji je inspirisan lagendarnim modelom iz 50-ih goina prošlog vijeka i pobjedama koje je on odnio na prestižnoj trci 24 sata Le Mansa.

 

Dakle, broj 7 ima svoju simboliku. Njegovo ime u nazivu simbolizuje sedam Jaguarovih pobjeda koje je taj proizvođač ostvario u periodu od 1951. – 1999 godine. Iako na prvi pogled djeluje kao mnogo komplikovan automobil, za koga su bile potrebne godine rada, on je napravljen za samo četiri mjeseca.  

 

 

 

 

Retro inspiraciju ovog automobila čini čuveni Jaguar D-Type, od koga je i preuzet izgled dijela karoserije koji se nalazi iza vozača. Izmjenjen je prednji dio automobila, koji je dobio dugačak branik i velike otvore za vazduh. F-Type kabriolet transformisan je u speedseter sa jednim sjedištem. Kako bi njegov dizajn imao odličnu podrškuu snazi motora, 5.0 litarski V8 iz Jaguara F-Type biće pojačan na 405 kW, odnosno raspolagaće sa 550 “konja”.

 

Maksimalni obrtni momenta iznosi 680 Nm, a sam motor je uparen sa osmostepenim automatskim mjenjačem. Iz mjesta do stotke ovaj Jaguarov model može da stigne za čak 4,2 sekunde, dok je masimalno ograničenje 300 km/h.

 

Datum objave: 11/07/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook