Naslovna > Automobili > Ford > Mustang > California Special dokaz da „mišići“ nisu pali u zaborav

Ford Mustang

California Special dokaz da „mišići“ nisu pali u zaborav

U unutrašnjosti se primijećuje plavi konac na volanu i kožnim sjedištima, a uz doplatu, Ford nudi opciju ekskluzivnih naplataka, iako ne u plavoj boji. Svaki model California Special takođe dolazi s posebnom pločicom koja potvrđuje autentičnost vozila...

Ford jasno prepoznaje da će njegov model Mustang dominirati tržištem takozvanih mišićavih automobila tokom narednih pet ili šest godina, s obzirom na prestanak proizvodnje Dodge Challenger-a i planiranu obustavu proizvodnje modela Chevrolet Camaro naredne godine. Kako bi privukao što više kupaca, Ford planira lansirati razna specijalna izdanja. Najnovije među njima nosi naziv California Special (CS), i uprkos imenu, biće dostupan širom Amerike, a ne samo u istoimenoj saveznoj državi. Za ljubitelje Mustanga, ovo ime sigurno budi sjećanja na original iz šezdesetih godina prošlog vijeka, a Ford je već nekoliko puta revitalizovao ovu oznaku tokom posljednjih petnaest godina. Sada, nova generacija dolazi na scenu, a američki proizvođač vozila najavljuje da je ovo samo početak planova za proslavu 60 godina postojanja ovog voljenog američkog automobila (godina osnivanja je u aprilu naredne godine).

 

 

 


Kao što samo ime sugeriše, GT/CS model je baziran na GT paketu opreme i biće dostupan u verzijama kupea i kabrioleta. To znači da nije dostupan sa osnovnim 2,3-litarskim turbobenzinskim motorom iz EcoBoost serije, već isključivo s 5,0-litarskim Coyote V8 motorom, koji pokreće osam cilindara ispod poklopca motora. Nažalost, GT/CS ne donosi nikakve mehaničke modifikacije, već su promjene isključivo dizajnerske. Ford ističe da je posebna pažnja posvećena novoj plavoj boji nazvanoj "Rave Blue", koja se primjenjuje na nekoliko mjesta, uključujući 19-inčne felne, prednju rešetku i enterijer. CS dolazi sa specifičnim bočnim grafikama koje nisu dostupne u ostalim verzijama Mustanga.

 

Kao što je već pomenuto, California Special je dostupna isključivo sa 5,0-litarskim motorom snage 480 konjskih snaga. Standardni mjenjač je šestostepeni manuelni, ali kupci imaju opciju da izaberu desetostepeni automatski mjenjač uz dodatnu doplatu od 1.595 dolara. Automobil može ubrzati od 0 do 100 km/h za 4,3 sekunde i postići maksimalnu brzinu od 250 km/h.

 

 

 

Kada govorimo o cijeni, treba napomenuti da kupe verzija košta 47.610 dolara, dok je cijena kabriolet verzije 53.110 dolara. U oba slučaja, California Special (CS) je skuplji za 1.995 dolara u odnosu na Mustang GT. Ford već prihvata narudžbe, a prvi primjerci će biti isporučeni kupcima tokom proljeća.

Datum objave: 10/11/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook