Naslovna > Automobili > Toyota > bZ4X > Cilj je više od 600.000 vozila u 2025.

Toyota planira ubrzati proizvodnju električnih modela

Cilj je više od 600.000 vozila u 2025.

Tokom prošle godine, Toyota je prodala manje od 25.000 električnih vozila širom svijeta, uključujući vozila pod markom Lexus...

Toyota trenutno proizvodi samo jedan električni model, Crossover bZ4X, koji je dostupan širom svijeta, međutim, japanski proizvođač automobila ima ambiciozne planove za budućnost električnih vozila. Planira da znatno poveća proizvodnju električnih automobila i da uvede nove tehnologije baterija. Iako je Toyota do sada bila usredsređena na hibridne automobile i igrala je ključnu ulogu u popularizaciji ove tehnologije, njen udio u globalnoj prodaji čisto električnih vozila je bio relativno mali, sa manje od 25.000 prodatih vozila prošle godine. Međutim, Toyota planira da promijeni taj trend. Najavljuje ubrzanje proizvodnje električnih vozila pod svojim markama Toyota i luksuznog Lexusa. Takođe, planira da lansira svoj prvi čisto električni automobil sa novom generacijom baterija koje koriste tehnologiju čvrstog elektrolita. Ovaj automobil će imati izvanrednu  autonomiju od najmanje 800 kilometara i trebao bi da se pojavi na tržištu 2026. godine. Toyota se tako priprema da se ozbiljno takmiči na tržištu čisto električnih vozila i da ostvari značajan napredak u ovoj oblasti.

 

 

 


Toyota će najvjerovatnije povećati proizvodnju električnih vozila u narednim godinama kako bi do 2025. godine dostigla godišnju proizvodnju veću od 600.000 vozila. Ovo će se ostvariti indirektno zahvaljujući najavi razvoja nove generacije baterija sa tehnologijom čvrstog elektrolita, koja će omogućiti minimalnu autonomiju od 800 kilometara. Prvi električni automobil sa ovom tehnologijom očekuje se na tržištu 2026. godine. Ovaj cilj se čini realnijim u poređenju sa prethodnim ambicioznim izjavama predstavnika Toyote. Ranije su izjavili da ciljaju na prodaju 1,5 miliona električnih vozila godišnje do 2026. godine i 3,5 miliona električnih vozila do 2030. godine, što čini oko jedne trećine trenutne globalne proizvodnje.

Datum objave: 25/09/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook