Naslovna > Tehnika > Cyber Car Technology

Pirelli štand u Ženevi

Cyber Car Technology

Pirelli pruža dokaze da je industrija pneumatika postala potpuno uklopljena u digitalnu revoluciju.

Na 88. Geneva International Motor Show je predstavljena Cyber Car tehnologija koja omogućava direktnu komunikaciju pneumatika sa elektronskim sistemom vozila, a posebno sistema za pomoć vozaču. "Novi Pirelli sistem će stići na tržište do kraja godine na nekim električnim i tradicionalnim automobilima", rekli su iz kompanije Pirelli u saopštenju za javnost. Postavljanje senzora u pneumatike je dio strategije kompanije Pirelli Perfect fit, koja se fokusira na razvoj proizvoda i usluga koje zadovoljavaju potrebe i vozača i proizvođača automobila. Pirelliovi Cyber sistemi su zasnovani na senzoru koji se nalazi unutar pneumatika i koje je povezan na Pirelli Cloud. Ovaj senzor, težak svega nekoliko grama, prati radni status pneumatika i prenosi podatke elektronskoj kontrolnoj jedinici. Prikupljene informacije dostavljaju se Pirelli Connesso aplikaciji, ili u slučaju Cyber Car, na sistem vozila i aplikaciju. Pirelli Cyber Technologies koristi specifične sisteme za razgovore direktno sa vozačem (Pirelli Connesso), menadžerima flote (Cyber Fleet), ili proizvođačima automobila i vozačima istovremeno (Cyber Car). Ovi sistemi jednako funkcionišu i za električne i za tradicionalne automobile.

 



Senzor ugrađen u pneumatike prenosi ključne podatke, kao što su pritisak, unutrašnja temperatura i dubina gazećeg sloja, i može po potrebi aktivirati sisteme kao što su ABS i kontrola stabilnosti. Znajući tačnu težinu automobila, centralna upravljačka jedinica vozila može precizno izračunati koliko kilometara se može preći sa postojećim zalihama pogonske energije odnosno goriva. Cyber Car informiše vozača o vertikalnom opterećenju pneumatika, temperaturi i pritisku preko interfejsa proizvođača automobila, omogućavajući pravovremenu intervenciju ako su pritisci pogrešni. Održavanje pneumatika postaje lakše sa određenim povratnim informacijama o habajućem gazećem sloju, a Cyber Car takođe nudi pogodne usluge, kao što su servisiranje i pomoć na putu.


Prvi modeli Cyber Car će stići ove godine, a nekoliko proizvođača već je u naprednoj fazi integrisanja Pirelli tehnologije u sopstvene sisteme. Sledeća evolucija će biti Cyber Tire sistem, koji će sakupljati još više podataka, prenoseći informacije u sistem vozila sa svakom  rotacijom točka. Ova tehnologija još nije u prodaji, već je u fazi testiranja na Ferrari FXXK, hiper-karavanu od 1000 konjskih snaga. Cyber Car je najnovija aplikacija platforme Cyber Technologies kompanije Pirelli koja je pokrenuta 2002. godine, sa ciljem da obezbedi maksimalnu integraciju guma, automobila i vozača. Cyber Car prati Cyber Fleet sistem dizajniran za flote i Pirelli Connesso sistem za svakodnevne vozače...

Datum objave: 10/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook