Naslovna > Automobili > Dacia > Sandero > Dacia pod velom tajni
FOTO GALERIJA (5)

Dacia Sandero 2021.

Dacia pod velom tajni

Špijunske fotografije po drugi put u javnosti otkrivaju kamuflirani prototip rumunskog proizvođača u toku testne vožnje...

 

Kao i kada je prvi put ugledana na cesti nova Dacia Sandero se skriva pod obimnom kamuflažnom folijom od radoznalih pogleda pod kojom se, na prvi pogled čini, skriva dosta naprednija linija dizajna u odnosu na stariju generaciju. Aktuelni model Sandera je prisutan na tržištu od 2012. godine i dosta zajedničkih osobina dijeli sa izvornom verzijom predstavljenom sada već daleke 2007. godine koja se tehnološki  bazirala na Renault Cliu druge generacije s kraja devedesetih. Najočiglednije promjene u dizajnu se primjete na prednjim i zadnjim svjetlosnim grupama, kao i na modernijim kvakama na vratima. Doboši umjesto kočionih diskova na uzadnjoj osovini otkrivaju da se ipak radi o vozilu iz bužetske klase, mada važno je napomenuti da je mehanički povezan sa Renault Cliom. Prednje svjetlosne grupe bi trebale biti opremljene LED diodama, ali vjerovatno samo za dnevnu vožnju.

 

Kablovi koji strše iz poklopca motora u kabinu kroz suvozačka vrata daju nam do znanja da je u toku testiranje pogonskog agregata. Po svemu sudeći novi Sandero će biti opremljen jednolitarskim benzinskim TCe agregatom umjesto dosadašnje  0,9-litarske jedinice Renault-Nissan grupacije. Trebao bi isporučivati jačinu od 100 KS pri 160 Nm obrtnog momenta kao u najnovijem modelu Clia. Kao što je već  spominjano, Renaultov B-segment hečbeka će dijeliti svoje pogonske jedinice i mjenjače sa svojim budžetskim „rođacima“ iz Istočne Evrope. Mala je vjerovatnoća da će aktuelni četvorocilindrični 1,3-litarski TCe biti prenesen u nove modele, pošto se razmatra ugradnja 1,6-litarskih benzinskih jedinica uparenih sa električnim motorom i manjom baterijom. Treba uzeti u obzir da je elektrifikovana varijanta Sandera sa 140 KS za sada samo ideja na papiru, ali kada Clio dobije hibridnu varijantu sa E-Tech pogonom  postoje velike šanse da „rođak“ iz Istočne Evrope za kratko vrijeme bude opremljen sličnom varijantom elektrifikovanog pogona. Dacia ce najvjerovatnije predstaviti nove modele Sandera i Logana na ovogodišnjem Sajmu automobila u Parizu, a za kratko vrijeme bi se trebao pojaviti i Logan MCV karavan. Ostaje nada da će svjetlost dana ugledati i nova varijanta Stepway koja bi predstavljala „sirotinjsku“ alternativu VW-ovom Golf Alltrack.

Datum objave: 09/01/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook