Naslovna > Vijesti > Demonstrirao sistem samostalnog parkiranja

Volvo

Demonstrirao sistem samostalnog parkiranja

Kombinacija autonomne vožnje sa detekcijom i automatskim kočenjem, omogućava sigurnu interakciju Volvo automobila sa ostalim vozilima i pješacima na parking prostoru, a brzina i kočenje su adaptirani za ugodnu integraciju u parking okruženju...

Volvo Car Group (Volvo automobili) razvila je genijalni koncept autonomnog parkiranja. Konceptni automobil, koji će predstavnicima medija biti predstavljen sljedeće sedmice, samostalno traži slobodno parking mjesto i izvršava parkiranje bez asistencije vozača. Pametni automobil bez vozača istovremeno sigurno komunicira sa ostalim automobila i pješacima koji se nalaze na parkiralištu.

 

„Autonomno parkiranje je konceptna tehnologija koja oslobađa vozača potrebe za traženjem slobodnog parking prostora. Vozač jednostavno ostavlja automobil na ulazu u parking i kasnije dolazi po njega“ - kaže Thomas Broberg, stariji sigurnosni savjetnik pri Volvo Car grupaciji.

 

Vehicle 2 Infrastructure tehnologija, tačnije odašiljači u cestovnoj infrastrukturi, obavještavaju vozača kada je usluga dostupna. Vozač putem aplikacije na mobilnom telefonu, aktivira sistem autonomnog parkiranja i bezbrižno se udaljava od vozila. Automobil potom putem senzora određuje slobodno parking mjesto i zauzima isto. Procedura se obrnutim redoslijedom obavlja kada se vozač vraća po automobil.

 

Komunikacija sa drugim automobilima i učesnicima u saobraćaju

 

Kombinacija autonomne vožnje sa detekcijom i automatskim kočenjem, omogućava sigurnu interakciju Volvo automobila sa ostalim vozilima i pješacima na parking prostoru, a brzina i kočenje su adaptirani za ugodnu integraciju u parking okruženju.

 

„Naš pristup se bazira na principu da se autonomno pokretani automobili moraju sigurno kretati u okruženju sa neautonomnim vozilima i nezaštićenim učesnicima u saobraćaju“ - dodaje Broberg.

 

Inovativna autonomna tehnologija

 

Cilj Volva jeste preuzeti vodstvo na polju autonomne vožnje, a nakon prvih konceptnih vozila planirano je predstavljanje ove inovativne tehnologije krajnjim korisnicima. Koncept autonomnog parkiranja je jedan od nekoliko razvojnih projekata na ovom polju. Volvo je ujedno i jedini automobilski proizvođač među sedam evropskih partnera koji je učestvovao u SARTRE projektu sigurnih automobilskih vozova, uspješno okončanom 2012. godine. Projekat je uključivao vodeći kamion, koji je samostalno pratila kolona od četiri Volvo vozila pri brzini do 90 km/h, sa razmakom između vozila, koji je nekad mjerio samo četiri metra.

 

 

Autonomno upravljanje u budućem Volvu XC90

 

„Autonomno parkiranje i tehnologija samostalne vožnje u koloni su još u procesu razvoja. Ipak, prvi korak prema vodstvu na polju autonomne vožnje, napravit ćemo predstavljanjem sistema samostalnog upravljanja u sljedećoj generaciji modela XC90, koja stiže krajem 2014. godine“ - zaključuje Broberg.

Datum objave: 20/06/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook