Naslovna > Automobili > Hyundai > Ioniq > Digitalna premijera modela sa povećanim dometom i inovativnim unutrašnjim prostorom

Hyundai Ioniq 6

Digitalna premijera modela sa povećanim dometom i inovativnim unutrašnjim prostorom

Početak proizvodnje je planiran za treći kvartal 2022. godine. Predstavljanje vozila po tržištima pojedinačno će biti objavljeno kasnije...

Hyundai Motor je s predstavio dugo iščekivani, Ioniq 6 “električni streamliner” na digitalnoj svjetskoj premijeri. Kao novi model potpuno električne linije brenda Ioniq, donosi naprednu tehnologiju, personalizovani prostor, te povećani domet, što sve zajedno pomjera granice električne mobilnosti. Ioniq 6 pruža domet preko 610 km prema WLTP mjerenju kao standardu, te ultra brzo punjenje od 400V/800V koje pruža Hyundaieva E-GMP platforma. Ovo je takođe najaerodinamičniji stil do sada sa mnoštvom dodataka koji pomjeraju granice električne mobilnosti. “ Ioniq 6 je sljedeći ambiciozni iskorak naprijed u Hyundai Motor strategiji koji će ubrzati tranziciju ka elektrifikaciji, te pozicionirati Hyundai kao globalnog lidera u segmentu električnih automobila,” rekao je Jaehoon Chang, Predsjednik i CEO, Hyundai Motor Company.

 

 

 


Ioniq 6 koristi prednosti E-GMP platforme koja pruža ekstremno dug međusovinski razmak od 2.950 mm, podržan prema izboru 20“ ili 18“ točkovima. Ukupna dužina od 4855 mm, širina Ioniq 6 od 1880 mm i visina od 1495 mm daju mu tanak i elegantan izgled. “ Ioniq 6 je dizajniran i konstruisan kako bi neprimjetno poboljšao naš svakodnevni život kao mjesto za rad i opuštanje,” rekao je Thomas Schemera, Izvršni Potpredsjednik, Direktor globalnog marketinga i odjela za korisničko iskustvo, Hyundai Motor Company. “Inovativna unutrašnjost pomno je osmišljena kao lični prostor poput čahure, poboljšan je najnovijim tehnologijama za stvaranje sigurnog iskustva i vožnje bez stresa. Prostrana unutrašnjost, s održivošću i upotrebljivošću u srcu, ponovno predstavlja korak naprijed za električna vozila, u skladu s vrijednostima naših kupaca.”

 


Unutrašnjost Ioniq 6 posebno je razvijena da služi kao udobno i personalizovano skrovište. Dvobojna ambijentalna rasvjeta omogućuje vozaču da prilagodi izgled i svoj lični utisak unutrašnje kabine, odabirom iz spektra od 64 boje i šest unaprijed odabranih tema. Sinhronizovana promjena unutrašnjeg osvjetljenja u skladu sa promjenom brzine pruža emocije u vožnji mijenjajući jačinu unutarnjeg osvjetljenja na temelju brzine vozila. Opciono sjedišta za relaksaciju u prvom redu podstiču odmaranje jednostvanim podešavanjem ugla sjedišta. Sva sjedišta su posebno proizvedena za električna vozila i otprilike su 30 % tanja od onih kod konvencionalnih automobila, te tako pružaju više prostora za putnike. Dostupna su četiri USB priključka tipa C i jedan tip A za unaprijeđenje praktičnosti za korisnike.

 


Ioniq 6 dostupan je s nizom pogonskih elektro motora i baterija kako bi zadovoljio potrebe svakog kupca. Baterija dugog dometa od 77,4 kWh može se spojiti s dva rasporeda elektromotora, bilo s pogonom na zadnje točkove (RWD) ili pogonom na sve točkove (AWD). Vrhunska postavka s dvostrukim motorom je opcija AWD koja proizvodi kombinovanu izlaznu snagu od 239 kW i 605 Nm obrtnog momenta. Ova PE konfiguracija može ubrzati od 0 km/h do 100 km/h za 5,1 sekundu. Ioniq 6 može se pohvaliti impresivnom stopom potrošnje energije. Procjenjuje se da je potrošnja energije standardne baterije od 53 kWh sa 18-inčnim točkovima i motorom na zadnjim točkovima ispod 14 kWh/100 km, prema WLTP-u. Ioniq 6 E-GMP arhitektura može podržati i 400-V i 800-V infrastrukturu punjenja, sa 800-V punjenjem kao standardom; može prihvatiti punjenje od 400 V bez potrebe za dodatnim komponentama ili adapterima. S punjačem od 350 kW, Ioniq 6 se može napuniti za samo 18 min od 10 % do 80 % .

 


Modularna kontrolna tabla sa ekranom osjetljivim na dodir  Ioniq-a 6 integriše 12-inčni infotainment ekran u potpunosti osjetljiv na dodir  i 12-inčni digitalni klaster koji sadrži napredne tehnologije za poboljšano digitalno iskustvo korisnika koje se može prilagoditi njihovim potrebama. Dostupna je podrška za višestruku Bluetooth vezu, tako da se dva uređaja mogu upariti istovremeno — jedan za telefonske pozive i jedan za slušanje muzike. Osam zvučnika zvučnog sistema Bose, uključujući subwoofer, strateški su raspoređeni po cijelom vozilu.

 


Ioniq 6 je opremljen Hyundai SmartSense napredne tehnologije pomoći vozaču koji osigurava najveći nivo sigurnosti i pouzdanosti na putu. Druga generacija sistema podrške pri vožnji autoputem čini vožnju  pouzdanijom. Takođe pomaže pri održavanju vozila u traci, čak i u krivini dajući blagu podršku asistencijom na upravljaču. Pametni tempomat (SCC) pomaže održavanju udaljenosti od vozila ispred i održava vožnju pri postavljenoj brzini vozača koja reflektuje njegov naučeni način i stil vožnje. Sistem izbjegavanja i podrške pri prednjem udaru - Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) pomaže u izbjegavanju sudara s objektima ispred vozila tokom vožnje. Ako vozilo ispred iznenada uspori ili ako se otkrije opasnost od sudara naprijed, poput zaustavljenog vozila ili pješaka, sistem daje upozorenje. Nakon upozorenja, ako rizik od sudara ostane, može pomoći pri hitnom kočenju.

Datum objave: 14/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook