Naslovna > Vijesti > Digitalni retrovizor za električni R8

Audi

Digitalni retrovizor za električni R8

Prvi Audijev električni superautomobil biće opremljen inovativnim digitalnim unutrašnjim retrovizorom...

Nakon što je na njemačkom Nürburgringu skinuo rekord staze u klasi električnih automobila sa vremenom od osam minuta i devet sekundi Audi je objavio da će komercijalnu verziju svog prvog potpuno električnog supersportskog modela R8 e-tron predstaviti u Parizu.

 

Osim činjenice da će u Francusku doći kao najbrži elektromobil sa najboljim vremenom na kultnom „zelenom paklu“ R8 e-tron biće i prvi Audijev serijski automobil sa digitalnim unutrašnjim retrovizorom. Centralan figura ovog sistema je 7,7-inčni Amoled displej koji je integrisan na mjestu gdje obično stoji klasični unutrašnji retrovizor.

 

Na njemu se čitavom površinom reprodukuju slika koju snima specijalna pozadinska kamera sa posebnim sistemom zaštite od prljanja i zamućivanja slike u kišnim i sniježnim uslovima.

 

Podsjećamo da je djelotvornost ovog sistema višestruko ispitivana u praksi, ali i na utrci 24 sata LeMansa kada se digitalni retrovizor pokazao puno korisnijim od klasičnog, posebno u uslovima noćne vožnje jer njegova kamera puno bolje nadgleda put nego što je to u stanju ljudsko oko. Za sada nema najave da li će i kada ovaj napredni sistem biti u ponuđen u komercijalnim modelima Audija. 

Datum objave: 11/08/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook