Naslovna > Automobili > Maserati > Grecale > Direktor Stellantisa testirao novi SUV

Maserati Grecale

Direktor Stellantisa testirao novi SUV

Italijanski proizvođač je ugostio direktora Stellantisa Carlosa Tavaresa, koji je dobio priliku da testira prototip novog Grecalea čije se zvanično predstavljanje očekuje u toku godine...

Na novim fotografijama koje nam dolaze iz Maseratija se saznaju dodatni detalji o SUV modelu Grecale. Iako je automobil bio maskiran, ispod plave kamuflaže se nazire velika prednja maska prepoznatljiva za vozila italijanskog proizvođača, te oblik novih svjetlosnih grupa i usisnika za vazduh sa saćastim rešetkama. Jasno se vidi i silueta Grecalea na kojoj se ističu opadauća linija krova i naglašeni lukovi blatobrana. Objavljene fotografije ne prikazuju zadnji kraj, ali su ranije špijunske slike prikazale izgled novih horizontalnih svjetala i izduvnog sistema sa četiri završetka. Italijani za sada nisu otkrili mnogo detalja o SUV-u, ali se zna da će biti manji od Levantea, a glavnu konkurenciju će mu predstavljati Porsche Macan.

 

 


Očekuje se da će Grecale biti baziran na Giorgio platformi, na kojoj se već proizvodi Alfa Romeo Stelvio, sa kojim će dijeliti veliki broj komponenti. Slična Stelviju bi trebala biti i ponuda agregata, pa bi se u ponudi trebao naći 2.0-litarski četvorocilindarski benzinac koji razvija 284 KS i 415 Nm obrtnog momenta, dok bi sportska varijanta mogla biti opremljena 2.9-litarskim V6 motorom koji se može pohvaliti sa 512 KS i 600 Nm obrtnog momenta. Pored modela sa SUS motorima, predviđena je i električna verzija najavljena za 2022. godinu, a detalji o njoj još uvijek nisu poznati javnosti. Tavares je nakon vožnje prototipa Grecalea sa direktorom Maseratija Davideom Grasom, obišao proizvodni pogon novog sportskog modela MC20 i novih Nettuno agregata italijanskog proizvođača.

Datum objave: 28/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook