Naslovna > Automobili > Kia > Sorento > Dobila ekološki certifikat

Kia Sorento

Dobila ekološki certifikat

Sorento s certifikatom TÜV Nord za životni ciklus proizvoda. Kia se može pohvaliti sa čak 12 modela koji posjeduju certifikat ISO 14040 …

Novi Sorento je zadnji Kijin model koji je dobio ugledni međunarodni certifikat za svoj uticaj na okolinu i to tokom čitavog životnog ciklusa. Ovaj model premijerno je predstavljen na salonu autimobila u Parizu koji se održao u oktobru mjesecu. TÜV Nord je novom Sorentu podijelio certifikat za ispunjavanje standarda ISO 14040. LCA predviđa uticaj vozila na okolinu kroz njegov čitav životni ciklus kao i njegov širok izbor razvojnih i proizvodnih faktora, kao na primjer, pridobijanje sirovina, predproizvodna testiranja i iskorištenje proizvodnih kapaciteta.

 

Kia je prvi TÜV Nord certifikat dobila 2008. za model Ceed, a nakon kojeg je slijedilo 11 modela, tako da sad Kia ima čak 12 modela koji se mogu pohvaliti certifikatom ISO 14040. Novi Sorento je unaprijedio svoj potencijal stvaranja fotohemisjkih oksidansa za skoro 13% (POCP). POCP mjeri količinu smoga koja se proizvede pri procesu izrade vozila i samo vozilo kroz svoj čitavu životnu dobu.

 

Kia je već prije nekoliko mjeseci najavila svoju namjeru da za sve svoje fabrike širom svijeta stekne certifikat ISO 50001, koji je međunarodni standard za planiranje i implementaciju čuvanja energije, a certifikat će doprinijeti boljem upravljanju s potrošnjom energije.

Datum objave: 18/12/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook