Naslovna > Automobili > Audi > S1 > Dostojan nasljednik

2015 Audi S1 Sportback Quattro

Dostojan nasljednik

Ovaj automobil možemo da očekujemo u salonima širom Evrope već na proljeće...

Godinama se tražio dostojan nasljednik Audi S1 modela, pobjednika svjetskog šampionata u rally takmičenju još osamdesetih godina . U dvadeset i prvom vijeku konačno je oktriven nasljednik, koji nosi ime 2015 Audi S1 model. Naime, radi se o modelu koji koristi dokazanu osnovu A1 premium subkompaktnog modela, kojoj Audi dodaje i snažan motor, koji raspolaže sa 231 ks.

 

Rezultat svega ovoga jeste automobil sa quatrro sistemom pogona na sve četiri točka, koji će ujedno da bude i prvi masovni automobil u svom segmentu. Novi  Audi S1 Sportback sa petoro vrata biće dostupan za naručivanje već od sredine marta, a isporuke će da uslijede veoma brzo nakon toga.

 

Ono što se ističe kod ovog novog automobila jeste činjenica da Audi S1 nudi sve osobine jednog sportskog automobil Pod tim se podrazumijevaju odlične performanse, direktno upravljanje te permanentni sistem pogona na sva četiri točka, koji snagu odlično prenosi na izuzetno superioran način.

 

Poznato je da Audijeva Quattro tehnologija ima mnoštvo obožavalaca, a taj će se broj znatno proširiti sa ovim novim modelom. Ovaj automobil će pokretati 2.0 TFSI motor, koji je povezan sa šestostepenom manuelnom transmisijom. Razvija 231 KS i 370 Nm obrtnog momenta, a do 100 km/h iz mjesta mirovanja može da ubrza za 5,8 sekundi, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.

 

Blokiranje elektronskog diferencijala sa dobro porešenom kontrolom obrtnog momenta jeste funkcija elektronske kontrole stabilnosti (ESC). Karakteriše je dvostepena deaktivacija i ona pomaže rad spojnice dodatnim finim mjerenjem intervencija kočenjem na unutrašnje točkove. Upravo zbog toga upravljanje ovim modelom je izuzetno stabilno.

 

Podešavanje amortizera prilagođeno je preko Audijevog sistema za dinamičnos automobila, koji se prvi put pojavljuje u okviru S1 modela. Automobil će da bude opremljen 17-inčnim točkovima, na koje se postavljaju 215/40 R17 pneumatici, ali kupci će moći da odaberu i 18-inčne točkove. Audi S1 posjeduje velike diskove kočnica, koje će osigurati sigurno zaustavljanje u bilo kojoj situaciji.

 

Što se dodatnih opcija tiče, one uključuju napredno otključavanje automobila bez ključa kao i i sistem paljenja. Na hard disku baziran je MMI navigacioni sistem, a tu je i Bose surround zvučni sistem, kao i priprema za mobilne telefone. Audi Connect opc ija putnicima omogućava pristup internetu i baziranim servisima, kao što su Google Street View i Google Earth, a uz sve to, omogućava im da surfaju internetom i šalju elektronsku poštu preko svojih mobilnih uređaja.

 

Datum objave: 12/02/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook