Naslovna > Automobili > Aston Martin > DBX > Dugo očekivani model

Aston Martin DBX

Dugo očekivani model

Nakon četiri godine iz nove fabrike u gradu St Athan u Velsu, izašao je prvi model dugo najavljivanog Aston Martina DBX...

Očekuje se da će model DBX, kojih će 80% biti namijenjeno za izvoz, preko noći postati najprodavaniji proizvod ovog britanskog brenda. Fabrika u St Athanu na površini od 90 hektara koja je pripadala Ministarstvu odbrane, ima kapacitet proizvodnje od 5000 primjeraka ovog modela godišnje. Razvoj Aston Martina DBX traje od 2015. godine i zamišljen je kao rival modelima Porsche Cayenne Turbo i Bentley Bentayga.

 

 

 

 

Srce DBX-a čini nadograđena verzija Mercedes-AMG četvorolitarskog twin-turbo V8 benzinskog agregata koje koriste Vantage i DB11. Ovaj agregat isporučuje 550 KS i 700 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za postizanje ubrzanja od nule do 100 km/h za samo 4,5 sekundi i dostizanje maksimalne brzine od 290 km/h. Izmjene na pogonskoj jedinici i izduvnom sistemu daju specifičan zvučni karakter sportskim modelima Aston Martina.

 

 

 

 

 

 

Ova pogonska jedinica je uparena sa devetostepenim automatskim mjenjačem koji prenosi snagu na sva četiri točka, zajedno sa aktivnim centralnim i elektronskim diferencijalom na zadnjoj osovini. Ovaj sistem omogućava raspoređivanje obrtnog momenta između osovina, u omjeru 47:53 pa sve do potpunog prenosa na zadnju osovinu. Potrošnja goriva prema WTLP testu je manja od 14 litara na pređenih 100 kilometara, a emisija CO2 je 269g/km.

 

 

 

 

 

Aston Martin za sada nije potvrdio planove oko lansiranja elektrifikovane verzije DBX-a, ali prema nekim nepotvrđenim informacijama u budućnosti bi se mogla očekivati plug-in elektrifikovana varijanta, koju između ostalog dopušta njegova platforma, zbog sve strožijih propisa o emisiji izduvnih gasova u gradovima.

Datum objave: 10/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook