Naslovna > Automobili > Audi > PB 18 E-Tron > Dugogodišnje kooperacije se nastavljaju i u ovoj godini

Audi Sport i u 2014. ima povjerenja u snažne partnere na FIA WEC

Dugogodišnje kooperacije se nastavljaju i u ovoj godini

Švajcarski proizvođač satova Oris se po prvi put angažuje kao „ Official Watschpartner“ Audi Sporta. Satovi iz kompanije Oris prilagođavaju se ljudima sa strašću za mehaničke mjerače vremena, koji traže prave, savremene vrijednosti...

Audi u sezoni 2014. brani svoje titule na FIA WEC - svjetskom takmičenju na dugim dionicama sa snažnim partnerima na svojoj strani.  Renomirane kompanije, koje posluju širom svijeta, prate nastup tri Audija R18 e-tron quattro na WEC-u.

 

Nakon dvije WEC pobjede zaredom Audi i njegove partnere povezuje zajednički cilj: U sezoni 2014. Audi R18 e-tron quattro treba ponovo dobiti najvažniju internacionalnu trkaću seriju na duge dionice.

 

Švajcarski proizvođač satova Oris se po prvi put angažuje kao „ Official Watschpartner“ Audi Sporta. Satovi iz kompanije Oris prilagođavaju se  ljudima sa strašću za mehaničke mjerače vremena, koji traže prave, savremene vrijednosti.  Pored  tradicionalne kompanije iz Švicarske  Jure sa njenom više nego stogodišnjom historijom i Aethra je prvi put angažovana sa Audijem u trkaćem  sportu.  Brazilska kompanija se specijalizirala za procesni razvoj, modeliranje i proizvodnju komponenti u proizvodnji automobila.

 

U etablirane partnere  Audi Sporta spada Akrapovič. Kompanija iz Slovenije se fokusira na proizvodnju izduvnih sistema za automobile i motore. Specijalno za zahtjeve V6-TDI-agregata u Audiju R18 e-tron quattro Akrapovič je razvio izduvni uređaj za trkaći sport.

 

Alpinestars  oprema  Audi tvorničke vozače na WEC-u isto kao i ostale članove tima Audi Sport i Audi Sport Team Joest sa odjećom, otpornom na požar.  Italijanska kompanija isporučuje kombinezone, cipele i veš, koji je otporan na požar. Na svim kombinezonima  mehaničara može se  jasno vidljivo prepoznati  natpis Audi top servisa.  Efikasna i vremenski perfektno podešena zaustavljanja u boxovima trkaćeg sporta na Le Mansu  i na WEC-u su slika cilja kvaliteta, kog Audi Top Servis ima u ophođenju sa svim kupcima marke Audi.

 

Bosch od 2006. - početka TDI ere u trkaćem sportu, spada u službene partnere. Kompanija iz Stuttgarta, osnovana 1986.godine, učestvuje u područjima software, hidraulika i hibridni sistem u razvoju Audi R18 e-tron quattro.

 

Proizvođač maziva Castrol je također dugogodišnji partner i bio je već povezan sa Audijem na rallye automobilskom sportu i super turama auto sporta. Na R18 e-tron biće reklamiran Castrol Edge, visoko učinkovito mazivo za ekstremno opterećenje pritiska.

 

Njemačka kompanija ITK Engineering kao  specijalist za software i sisteme  od 2012. unosi  svoj „know-how“ u razvoj hibridne tehnologije LMP1- trkaćeg automobila Audi Sporta.

 

Od početka Le Mans projekta u sezoni  1999. Audi sport vjeruje tehnologiji klipova specijaliste Mahle iz Stuttgarta. Za dizel motore Mahle je razvio progresivnu tehniku klipa.

 

I francuski proizvođač guma Michelin je dugogodišnji partner. Kompanija sa karakterističnim Bibendum logom učestvovala je već na rallye sportu za titule svjetskog takmičenja Audija i od 1999. oprema sve Le Mans  prototipove Audija sa pneumaticima. Oba partnera  su zajedno dvanaest puta pobijedili 24-satnu trku Le Mansa, devet puta American Le Mans seriju i dva puta  WEC.  Isti bilans mogao je  za sebe zahtijevati i O.Z. Racing zajedno sa Audijem.  Italijanski proizvođač  felgi već je u epohi automobila za super ture opremao Audi Sport  i od 1999. proizvodi  sve točkove za LMP1 sportske automobile iz Ingolstadta i Neckarsulma.

 

„ Mi smo ponosni, da ove godine ponovo nastupamo sa tako širokim portfolijom  snažnih i internacionalno renomiranih partnera“, rekao je Audi Motorsport šef Dr Wolfgang Ullrich. „ FIA WEC svjetsko takmičenje na duge dionice nudi nam pozornicu, koja je ove godine atraktivnija nego ikad ranije. Mi smo kao branilac titule dobro opremljeni  takođe zahvaljujući angažmanu i tehnološkom savršenstvu naših partnera.“

Datum objave: 20/03/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook