Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > E-automobili ispred dizelaša

Elektrifikacija

E-automobili ispred dizelaša

Evolucija ka elektrifikaciji polako ali sigurno uzima maha, tako je u 18 evropskih država tokom decembra 2021. godine ukupno isporučeno više potpuno električnih automobila nego onih sa dizel motorima, što se desilo prvi put u istoriji...

Od ranije je poznato da evropski kupci prednjače u odabiru potpuno električnih automobila, jer je iz mjeseca u mjesec prodajni udio e-modela u ukupnom broju isporučenih automobila rastao. Međutim po prvi put od pojavljivanja automobila sa električnim pogonskim sklopom, desilo se da su ti modeli zabilježili veći broj prodaja u jednom mjesecu od modela sa dizel motorima. Ovaj istorijski rezultat ostvaren je tokom posljednjeg mjeseca protekle godine, kada je u 18 država Evrope isporučeno oko 176.000 električnih automobila, sa udjelom u ukupnom broju prodaja od 20%. Automobili sa dizel motorima ostvarili su slabiji rezultat od oko 160.000 sa 19% udjela.

 

 

 

 

 


Pomenuti rezultat ostvarili su isključivo potpuno električni automobili, a tu se ne ubrajaju hibridne i priključno-hibridne elektrifikovane verzije.  Međutim kada je riječ o Starom kontinentu, ovaj podatak nije iznenađujuć i scenario je bio kranje predvidiv, zbog brojnih poteza vlada evropskih država i same Evropske Unije. Naime trend elektrifikacije aktivno je podržan i promovisan od strane država Evrope i same Unije, tako su na snazi brojni i značajni podsticaji sa kupovinu automobila sa ovakvim vidom pogona, ali i brojne restrikcije emisije štetnih gasova, koje malo po malo smanjuju popularnost dizelaša na kontinentu.

Datum objave: 21/01/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook