Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > eActros LongHaul stiže na puteve 2022. godine

Mercedes-Benz Truck

eActros LongHaul stiže na puteve 2022. godine

Ambicija kompanije Daimler Truck je da do 2039. godine ponudi samo vozila koja su CO2-neutralna u radu u Evropi, Japanu i Sjevernoj Americi. Dva električna modela Mercedes-Benz eCitaro i Mercedes-Benz eActros već silaze sa trake u serijskoj proizvodnji od 2018. odnosno 2021. godine...

Nakon lansiranja na tržište modela eActros za distributivni transport teških tereta 2021. godine, Mercedes-Benz Trucks sistematski napreduje dalje sa uvođenjem dodatnih električnim modelima na baterije u ovoj i narednim godinama. Za važan segment dugih relacija, eActros LongHaul, sa dometom od oko 500 kilometara sa jednim punjenjem baterije, trebalo bi da bude spreman za serijsku proizvodnju 2024. godine. Prvi prototipovi kamiona od 40 tona već prolaze interna testiranja i inženjeri kompanije Mercedes-Benz Trucks planiraju da ove godine počnu probe e-kamiona na javnim putevima. eActros LongHaul će omogućiti punjenje visokih performansi - takozvano „megavatno punjenje“. Mercedes-Benz Trucks takođe priprema dodatne varijante eActros – posebno eActros 300 i eActros 400 – a već u julu ieEconic za opštinsku upotrebu bi trebalo da siđe sa proizvodne linije u fabrici Vert kao drugo potpuno električno serijsko proizvodno vozilo. Cilj Mercedes-Benz Trucks-a je da poveća udio lokalno CO2-neutralnih vozila u Evropi na više od 50 procenata do 2030. godine.

 

 

 


U cilju daljeg upoznavanja kupaca kamiona iz cijele Evrope sa e-mobilnošću, proizvođač organizuje događaj koji traje nekoliko nedjelja na lokaciji Vert, od početka juna. Mercedes-Benz Trucks stručnjaci će informisati ukupno oko 1.000 učesnika o centralnim aspektima e-mobilnosti, od infrastrukture i usluga do električnih modela. Pored toga, kupci će imati priliku da voze eActros 300 na zahtjevnim rutama i sa realnom nosivošću. „Ogromno interesovanje za naš eActros Driving experience događaj je još jedan dokaz popularnosti koju e-mobilnost već stiče kod kupaca. Kupci na taj način šalju snažan signal svim zainteresovanim stranama da udruže napore i brzo stave sve više električnih kamiona na put, prošire infrastrukturu za punjenje i stvore paritet troškova“, rekla je Karin Rådström, CEO Mercedes-Benz Trucks.

 


Mercedes-Benz Trucks radi zajedno sa kompanijama Siemens Smart Infrastructure, ENGIE i EVBok grupom. Što se tiče javnih stanica za punjenje za prevoz na velike udaljenosti, kompanije Daimler Truck, TRATON GROUP i Volvo Group potpisali su obavezujući sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća. Ovo će obezbijediti razvoj i rad javne mreže za punjenje visokih performansi za teretne kamione i autobuse za velike relacije sa električnim baterijama u Evropi. Mreža punjenja ove tri strane biće dostupna operaterima voznih parkova u Evropi bez obzira na brend.

Datum objave: 01/06/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook