Naslovna > Pininfarina > Battista > Edizione Nino Farina sa 1.877 KS u čast legendi Formule 1

Pininfarina Battista

Edizione Nino Farina sa 1.877 KS u čast legendi Formule 1

Biće proizvedeno svega pet primjeraka, a svaki od njih će nositi posebnu pločicu na vratima koja obilježava određeni trenutak iz Farininog života...

Teško je povjerovati da je već prošlo nekoliko godina od predstavljanja modela Pininfarina Battista 2019. godine, kada je ovaj električni hiperautomobil zvanično debitovao sa pogonom kompanije Rimac Automobili i karoserijom dizajniranom od strane Pininfarine. Produkcijska verzija konačno je stigla 2022. godine, a sada nam je predstavljeno novo posebno izdanje koje odaje počast Pininfarinoj istoriji i Formuli 1. Nazvano je Battista Edizione Nino Farina, inspirisano legendarnim vozačem Formule 1, Ninom Farinom. On je postao prvi šampion Formule 1 u istoriji ovog sporta kada je 1950. godine osvojio titulu vozeći Alfu Romeo. Nino Farina je bio ujak Battiste Farine, osnivača Pininfarine, po čijem je imenu ovaj hiperautomobil, prvi "pravi" automobil kompanije Automobili Pininfarina, dobio ime.

 

 

 

 

Međutim, bez obzira na istorijsku povezanost, nasljeđe Farine dolazi do izražaja kroz vizuelni paket koji obuhvata Rosso Niro crvenu boju karoserije ukrašenu detaljima u Bianco Sestriere beloj i Iconia Blu plavoj boji. Crna boja ističe krov i donje dijelove vrata, dok su kućišta bočnih retrovizora napravljena od karbonskih vlakana. Takođe, automobil je obogaćen raznim dekorativnim elementima. Unikatne zlatne felne i broj 01 upotpunjuju "spoljašnji" paket. Unutrašnjost je presvučena kožom, uključujući prednja sjedišta koja posjeduju namjerno neusklađene boje, ali oba nose Nino Farina oznake. Kontrast u unutrašnjosti stvaraju plavi i crveni detalji, kao i karbonska vlakna i aluminijum.

 


Pogonski sklop za model Edizione Nino Farina ostaje nepromijenjen, ali to nije ni potrebno jer ovaj automobil razvija neverovatnih 1.877 KS. Svaki točak pokreće zaseban motor koji se napaja baterijom kapaciteta 120 kWh. Battista postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od dvije sekunde i dostiže maksimalnu brzinu od 350 km/h. Domet ovog automobila iznosi 483 kilometara.

Datum objave: 11/07/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook