Naslovna > Automobili > Opel > Corsa > Ekonomičnija Corsa

Opel

Ekonomičnija Corsa

Najštedljivija Opel Corsa sada je još ekonomičnija i ekološkija. Trovratna Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX sa 70 kW/95 KS i Start/Stop tehnologijom troši samo 3,3 litre dizela na 100 km. Što odgovara prosječnoj vrijednosti emisije ugljičnog dioksida od samo 88 g/km (peterovratna verzija: 3,4 l/100 km i 89 g/km CO2).

Ti rezultati čine Corsu 1.3 CDTI ecoFlex najekonomičnijim i najefikasnijim Opelovim dizelskim modelom u povijesti.„Ova 88-gramska Corsa još jednom naglašava Opelovu vodeću ulogu u razvoju održivih rješenja za mobilnost. U samo pet godina, od prve Corse ecoFLEX do danas, uspjeli smo smanjiti potrošnju i emisiju ugljičnog dioksida za 26% uz istovremeno povećanje performansi za više od 26%. Naši kupci to cijene, kao i okoliš.“, rekao je Mike Ableson, potpredsjednik Opelovog odjela za razvoj, sažimajući sve prednosti ove prvakinje u štednji goriva.

 

Već je posljednju generaciju Corse 1.3 CDTI ecoFLEX iz 2011. krasila izvanredna štedljivost s potrošnjom od 3,5 litara na 100 km te emisijom od 94 g/km ugljičnog dioksida, pa je ovo zadnje smanjenje od 0,2 litre i šest grama ugljičnog dioksida čini apsolutnom prvakinjom štedljivosti u Opelovu dizelskom portfelju. Učinjen je i cijeli niz poboljšanja koja su smanjila potrošnju goriva i emisiju dodatnih gotovo sedam posto. Turbodizelska je varijanta opremljena pumpom za ulje promjenjive zapremine koja tako producira samo potreban tlak ulja. Pumpa varira količinu ulja u optoku ovisno o opterećenju motora, a sve kako bi se energija potrebna za optok ulja u motoru smanjila na najmanju moguću mjeru. Učinkovitoj potrošnji goriva pridonosi i korištenje posebnog ulja niske viskoznosti u mjenjaču. Točka na „i“ svih tih mjera je prilagodba parametara rada motora u nadzornom modulu.

 

 

Od studenog 2012. Corsa će dolaziti i s novom generacijom ručnog prijenosa koji je konstruirao Opel, a osigurava još precizniju i glatkiju promjenu stupnja prijenosa. Inženjeri su postigli smanjenje trenja i sila prijenosa kao i putanje mjenjača. Temeljito je prerađena osnova prijenosa: korišteni su novi zupčanici i promijenjeni dijelovi, među kojima su i mjenjačke poluge i račvasta osovina. Krajnji je rezultat velika udobnost prilikom promjene brzina i optimizirano funkcioniranje u hladnim i toplim uvjetima. Nove gume 185/65 R15 s niskim otporom kotrljanja također čine Corsu ekološkijom.

No čak i uz ovakvu štedljivost u potrošnji performanse nisu ugrožene. Maksimalni okretni moment od 190 Nm dostupan je između 1750 i 3250 okretaja. Turbodizelska varijanta Corse sa 70 kW/95 KS ubrzava od 0 do 100 km/h za 12,3 sekunde te dostiže najvišu brzinu od 177 km/h.

Optimizirano podvozje: veća udobnost u vožnji uz agilno upravljanje

Opelovi su inženjeri optimizirali i podvozje na svim varijantama Corse (osim OPC Nürburgring Edition). Sustav ovjesa i amortizera sada kompenzira još glatkije i blaže prilikom vožnje na neravnim podlogama, poboljšavajući time udobnost vožnje. To je posebno velika prednost kada se vozi neasfaltiranim cestama ili tijekom vožnje malim brzinama u gradskim uvjetima. Tako sada i ekološki svjesni vozači varijanti ecoFLEX mogu uživati u podvozju koje ne iziskuje kompromise glede agilnosti i upravljanja usprkos ponuđenoj udobnosti.

U posljednjih trideset godina Opel Corsa je neizostavan dio osobne mobilnosti u Europi. Trenutno Corsa modeli predstavljaju oko 28% ukupne Opelove/Vauxhallove prodaje. Do danas je, u četiri generacije, prodano oko 12 milijuna primjeraka ovog modela. Corsa je dostupna s dizelskim i benzinskim pogonom te LPG pogonom (ukapljeni naftni plin) uz snagu koja se kreće od 51 kW/70 KS do 155 kW/210 KS.

Modeli ecoFLEX i električna Ampera: održivost u najboljoj Opelovoj tradiciji

Varijante ecoFLEX dio su Opelove linije modela koje su posebno ekonomične bez ugrožavanja užitka u vožnji, performansi i sigurnosti. Trenutno Opel nudi gotovo 70 ecoFLEX varijanti. Pored nove 88-gramske Corse, valja istaknuti Opel Astru 1.7 CDTI ecoFLEX s 81 kW/110 KS i 96 kW/130 KS koja troši svega 3,7 litara dizela na 100 km te emitira 99 g/km CO2, zatim Meriva 1.3 CDTI ecoFLEX  sa 70 kW/95 KS (4,1 l/100 km i 109 g/km CO2), Insignia 2.0 CDTI ecoFLEX s 81 kW/110 KS i 96 kW/130 KS (4,3 l/100 km i 114 g/km CO2) te za kraj Zafira Tourer 2.0 CDTI ecoFLEX s 96 kW/130 KS (4,5 l/100 km i 119 g/km CO2).

Ovaj ekološki prihvatljiv portfelj modela upotpunjuje Opel Ampera. Opel je u tom „automobilu 2012. godine“ spojio prikladnost za svakodnevnu upotrebu s revolucionarnom i održivom pogonskom tehnologijom jer je Ampera prvi električni automobil koji se savršeno uklapa u živote kupaca bez potrebe za mijenjanjem njihovih svakodnevnih navika.

Datum objave: 15/10/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook