Naslovna > Automobili > Volkswagen > I.D. Serija > Električni coupe SUV potvrđen

Volkswagen ID.5

Električni coupe SUV potvrđen

U Volkswagenu su već potvrdili dolazak ID.5 modela, koji preuzima osnovu i pogonski sklop sa ID.4 crossovera, ali uz coupeovski izgled ima namjeru dodatno privući ljubitelje sportskije forme SUV-ova...

Volkswagen je potvrdio da će uskoro lansirati čisto električni coupe SUV nazvan ID.5. Novi model je već ušao u fazu predprodukcije, a gotov proizvod bi trebalo da se nađe u prodaji u drugoj polovini godine. U osnovi, ID.5 će biti preoblikovana verzija ID.4 modela, što znači da će biti postavljen na Volkswagenovoj MEB platformi za potpuno električna vozila. To znači da će imati pristup istoj paleti pogonskih sklopova i baterija. Potvrda da je ID.5 uveliko u fazi razvijanja stigla je prošle sedmice u njemačkim medijima, a model će se proizvoditi u njemačkom gradu Zwickau u VW-ovoj fabrici za električne automobile, gdje se takođe proizvode ID.4 i ID.3.

 

 


Poput ID.4 modela očekuje se da će i ID.5 biti opremljen elektromotorom od 203 KS postavljenim na zadnjoj osovini sa baterijom od 77 kWh. Međutim, zbog aerodinamičnijeg oblika automobila, domet bi mogao da se poveća u odnosu na ID.4 koji ima maksimalni domet od gotovo 500 km. Na vrhu ID.5 ponude naći će se GTX varijanta usredsređena na performanse, a imaće dvomotorni pogonski sistem sa pogonom na sva četiri točka, tehnologija kao kod Škoda Enyaq vRS modela. Na špijunskim fotografijama uhvaćenim prilikom testiranja električnog SUV-a, primjećuje se sličnost sa konceptnog ID.Crozz modela iz 2017. godine. Unutrašnjost će najvjerovatnije u potpunosti biti preslikana sa ID.4 modela, ali će ljubitelji coupeovske linije ostati uskraćeni za količinom prostora zbog specifčnosti samog krova.

Datum objave: 23/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook