Naslovna > Automobili > Nissan > Ariya > Električni SUV se provozao ulicama Monaka

Nissan Ariya

Električni SUV se provozao ulicama Monaka

Gotovo godinu dana nakon prvog predstavljanja, Nissanov SUV se ponovo našao u javnosti, i to na stazi u Monaku, gdje je obavljeno snimanje novih promotivnih materijala za model koji bi se u Evropi trebao naći do kraja godine...

Električni coupe crossover japanskog proizvođača je obišao nekoliko krugova na popularnoj uličnoj stazi u Monaku, gdje mu je društvo pravio Nissanov bolid Formule E, a idilično okruženje i ljepo vrijeme su poslužili kao odlična pozadina novim fotografijama modela. U Nissanu navode da je Ariya vrhunac mogućnosti proizvođača na polju električne mobilnosti i da su ulice Monaka idealna sredina da se prikažu sve sposobnosti nove e-4orce tehnologije. Serijska verzija crossovera se ne razlikuje mnogo od koncepta predstavljenog 2019. godine i krasi je isti futuristički dizajn. Enterijer obilježava minimalistički stil, bez mnoštva bespotrebnih komandi, ali sa svim tehnološkim inovacijama koje se očekuju od modernog automobila. Ariya je opremljena sa dva 12.3-inčna ekrana, od kojih jedan pripada digitalnoj instrument tabli, a drugi novom infoainment sistemu sa mogućnošću „over-the-air“ ažuriranja.

 

 


Poboljšan je i paket sigurnosnih sistema Pro Pilot, koji u drugoj generaciji donosi poluautonomnu vožnju i automatsko parkiranje. Osnovne varijante modela će biti pokretane na zadnje točkove i opremljene baterijama od 65 i 90 kWh koje će omogućavati maksimalne domete od 461 ili 600 km. Ubrzanje 0-100 km/h iznosi 7,5 i 7,6 s, a maksimalna brzina je 159 km/h. Iznad njih će se u ponudi naći nešto skuplje verzije sa pogonom na sve točkove i ista dva paketa baterija za domete od 430 ili 579 km. Ubrzanje 0-100 km/h će kod ovih verzija iznositi dinamičnijih 5,4, odnosno 5,1 s, a maksimalna brzina je ograničena na 200 km/h. Nova Ariya će se prvo naći na japanskom tržištu, gdje će biti ponuđena ovog ljeta po cijeni od 5 miliona jena (73.280 KM), a do kraja godine će se naći i na tržištima Sjeverne Amerike, Evrope i Kine.

Datum objave: 25/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook