Naslovna > Vijesti > Epska noć u Meksiku

Red Bull X Fighters

Epska noć u Meksiku

Nakon što je staza postavljena, Mexico City je ugostio prvo ovogodišnje takmičenje Red Bull X Fighters serije. Baš kao i prošle godine, ovaj grad je otvorio novu sezonu, koja se u ovoj godini sastoji od ukupno pet takmičenja...

Najbolji FMX vozači okupljeni na ovom takmičenju, krenuli su u pohod osvajanja ovogodišnjeg naslova prvaka, po ustaljenom principu: jedan na jedan. Jedina veća stvar od potpuno rasprodate arene Monumental Plaza de Toros bila je drskost vozača, koji su zabavljali 38.000 posjetilaca, čije vrištanje i navijanje nije prestajalo čitavu večer. Nakon prvog ovogodišnjeg takmičenja, većina FMX ljubitelja slaže se da je noć u Mexico Cityju bila epska.

 

U toj epskoj noći, najviše vještine, znanja i hrabrosti pokazao je pobjednik sezone 2012. Leny Sherwood. Novozelanđanin je bio briljantan u finalnom okršaju protiv Josh Sheehana iz Australije, dok je treće mjesto zauzeo uvijek opasni Španac Danny Tores. Jedan od najvećih šokova večeri izazvao je prošlogodišnji pobjednik sezone Thomas Pagès, koji je takmičenje u Mexicu završio u četvrtfinalu.

 

 

 

 

 

 

 

Tačke za pamćenje

 

Trikovi, koje su posjetioci vidjeli na prvom ovogodišnjem X Fighters takmičenju, oduševili su prisutne, a nakon večeri ljubiteljima FMX-a postalo je jasno da su granice pomjerene, te da su trikovi, koje smo nekada samo zamišljali, postali stvarnost. Tako su najbolji vozači današnjice letjeli i 15 metara u nebo, ostavljajući publiku bez daha, a sudije stavljajući na težak ispit. Sherwood je čitavu noć bio konstantan, ali i svoj, vozeći na svoj način i izvodeći trikove koje drugi nisu. Njegovi backflipovi bili su besprijekorni i u finalu nedostižni za vrlodobrog Australijanca.

 

Zanimljivo je da je tokom večeri najveću podršku publike imao Dany Torres, no s povrijeđenim člankom noge Španac je mogao samo do trećeg mjesta. Četvrta pozicija pripala je Amerikancu Adamu Jonesu, dok je iza njega ostao Thomas Pagès, čiji Flair 540, po kojem je poznat, ovaj put nije izgledao najbolje. Iza njega, na šestoj poziciji, završio je Rob Adelberg, sedmi je Čileanac Javier Villegas, iza kojeg je osmu poziciju zauzeo Maikel Melero.

 

 

 

 

 

 

Libor Podmol završio je na devetoj poziciji, ispred Remi Bizouarda i Ericka Ruiza.  Naredno takmičenje na rasporedu je 25. maja u Japanu u Osaki, što će biti drugi kontinent kojeg će posjetiti X-Fightersi ove godine, a planirano je da od pet takmičenja, četiri budu na različitim kontinentima.

 

Finalni rezultati Red Bull X-Fighters Mexico City 2014

 

1. Levi Sherwood (NZL)
2. Josh Sheehan (AUS)
5. Dany Torres (ESP)
4. Adam Jones (USA)
5. Thomas Pagès (FRA)
6. Rob Adelberg (AUS)
7. Javier Villegas (CHI)
8. Maikel Melero (ESP)
9. Libor Podmol (CZE)
10. Remi Bizouard (FRA)
11. Erick Ruiz (MEX)

 

Datum objave: 17/03/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook