Naslovna > Vijesti > EV-Ster u serijskoj proizvodnji

Honda

EV-Ster u serijskoj proizvodnji

Rijetki su konceptni automobili koji u nepromjenjenom obliku dožive serijsku proizvodnju, EV-Ster je čini se jedan od njih

Predstavljen je na nedavno održanom Salonu u Tokiju i pobrao simpatije publike, što je čelnicima Honde bilo dovoljno da počnu razmišljati o serijskoj proizvodnji EV-Ster koncepta.  Zanimljiv zbog činjenice da se radi o malom električnom kabrioletu sa pogonom na zadnjoj osovini, EV-Ster bi prema nekim špekulacijama u produkciji mogao biti već krajem 2012. godine. Indirektno je to potvrdio i Takanubo Ito, šef Honde koji je u jednoj izjavi rekao da je moguća i verzija ovog automobila sa benzinskim motorom.

 

Dovoljan znak da se jasno da do znanja da se razmišlja o serijskoj produkciji.  Podsjećamo,  EV-STER se odlikuje dinamičnim i inovativnim dizajnerskim rješenjima i performansama naklonjenim životnoj sredinini. Automobil pokreću  lithium-ion baterije od 10kWh čija je maksimalna snaga 58kW. Zahvaljujući upotrebi karbonskih materijala težina automobila je reducirana, pa baterije pružaju autonomiju od 160 km.



Za punjenje baterija potrebno je 3 iil 6 sati u zavisnosti da li se koristi napon od 200 ili 100 volti.  Vozilo je 3,570mm dugo,  1,500mm široko i 1,100mm visoko sa međuosovinskim razmakom od 2,325mm. Posebnost ovog vozila se ogleda u zanimljivim i privlačnim dizajnerskim rješenjima instrument table. Grafike sa raznim informacijama o vozilu je moguće promjeniti, a iz vozila je moguće podešavati snagu vozila i krutost ovjesa. 

 

Datum objave: 16/12/2011
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook