Naslovna > Automobili > Ford > Capri > Evropski mustang se vraća nakon 38 godina

Ford Capri

Evropski mustang se vraća nakon 38 godina

Capri je nekada bio poznat kao evropski Mustang i proizvodio se u periodu od 1968. do 1986. godine. Sada će se ovo kultno ime vratiti na tržište nakon 38 godina pauze...

Novi Capri, iako nosi slavno ime, biće potpuno različit od svog prethodnika koji se proizvodio između 1968. i 1986. Ford planira oživjeti Capri u obliku crossovera pokretanog isključivo električnom energijom. Ovaj novi model će se bazirati na Volkswagenovoj MEB platformi. S obzirom na pritisak za razvojem električnih vozila, Ford ne želi gubiti vrijeme i, u saradnji s Volkswagenom, ubrzava proces stvaranja električnih modela. Već iduće godine, Ford će predstaviti novu verziju legendarnog Caprija. Iako neki mogu biti skeptični, novo električno vozilo će biti crossover coupe temeljen na Volkswagenovoj MEB platformi, koristeći tehnologiju koja je inspirisana Ford Explorerom, kao i tehnologiju preuzetu od VW ID.4/ID.5 modela.

 

 

 


Nova generacija Forda Caprija planira se lansirati 2024. godine, ali će biti potpuno rekoncipirana i neće dijeliti nikakve karakteristike s prethodnim modelom. Naime, novi Capri će biti predstavljen kao električni crossover coupe, konkurencija Volkswagen ID.5, Peugeot e-3008 i Volvo C40. Prema izvještaju britanskog magazina Autocar, koji je uspio uhvatiti budući model pod kamuflažom, novi Capri će se oslanjati na MEB platformu koju je razvio Volkswagen. U suštini, novi Ford Capri će biti mlađi brat modela Explorer, od kojeg će preuzeti elektromotore. Prema dostupnim informacijama, budući Capri će imati elektromotore snage između 168 i 335 KS, a napajaće ih baterije kapaciteta od 52 kWh do 77 kWh.

 


Dodatno, budući Ford Capri biće opremljen autonomijom od približno 480 kilometara, što pruža solidan domet. Takođe, imaće mogućnost brzog punjenja na stanicama koje podržavaju maksimalnu struju do 170 kW. Uprkos ovim informacijama, Ford još uvijek nije potvrdio tačan datum dolaska ovog novog-starog modela na tržište.

Datum objave: 14/11/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook