Naslovna > Vijesti > Faraday Future FF91 spreman za serijsku proizvodnju

Faraday Future FF91

Faraday Future FF91 spreman za serijsku proizvodnju

Godinu dana od predstavljanja koncepta Faraday Future dolazi u serijskoj verziji. Maksimalna snaga 1.050 KS...

Prije godinu dana na Consumer Electronics Showu predstavljena je konceptna verzija automobila  Faraday Future. Potpuno električna limuzina tada je privukla dosta pažnje ali je malo ko vjerovao da će zaživjeti u serijskom izdanju. Međutim na istom mjestu danas će u okviru sajma CES 2017. biti otkrivena serijska verzija nazvana FF91.
Ispod pokrova nalazi se set baterija od 130 kWh i četiri elektromotora. Ukupna izlazna snaga je 1,050 KS dok je maksimalni obrtni moment do sada nezamislivih 1,800 Nm. Ubrzanje od 0 do 100 km/h završi se za 2,4 sekunde. Ono što posebno veseli jeste obećana autonomija od 520 km u realnim uslovima saobraćaja.
Inženjeri ističu da ''multi motor setaup'' dopušta maksimalno slanje snage (u odnosu na trenutne uslove vožnje) na zadnji par točkova u realnom vremenu čime se postiže bolja upravljivost.

 


Baterije i sistem punjenja su razvijeni u saradnji sa kompanijom LG Chem. Vlasnici koji nemaju brzi punjač bitno je što je za obnvaljanje 50% utrošene energije preko obične kućne utičnice potrebno 4-5 sati.
Sigurnosni sistemi baš kao i oni zaduženi za autonomno upravljanje na nivou su Tesle koja je već svima postala mjerilo.
Otpor probijanja vazduha je 0,25 što ima višestruke pozitivne posljedice- od manje potrošnje energije do manje buke u unutrašnjosti.
Knjiga narudžbi je već otvorena a rezervacija je 5,000 $.

Datum objave: 04/01/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook