Naslovna > Automobili > Audi > R8 > Felix Baumgartner starta u Audiju R8

24-satna trka na trkaćoj stazi Nürburgring

Felix Baumgartner starta u Audiju R8

Austrijski ekstremni sportista počinje karijeru u trkaćem sportu...

Ekstremni sportista Felix Baumgartner se nakon njegovog skoka iz stratosfere u 2012.godini predaje sljedećem velikom izazovu na sjevernom zavoju Nürburgringa. Austrijanac je dobio licencu za trku i biće trkaći vozač sa timom Audi race experience na Nürburgring - sjevernom zavoju.

 

Audi race experience omogućuje sportski orijentisanim kupcima  Audija ulazak u trkaći sport. Još nikad program, koji se bavi sa Audi driving experience-om  od 2010.godine, nije imao tako jednog prominentnog vozača. „To je fantastično, da je ove godine počela saradnja sa Felixom  Baumgartnerom“, raduje se Klaus Demel, vođa tima Audi driving experience . „ Kao ekstremni sportista  Felix Baumgartner je oduševio milione fanova u čitavom svijetu sa svojim  odvažnim, promišljenim i tehnički ekstremno zahtjevnim akcijama. Sad ga mi vodimo u naš sport , nudimo mu sa našim timom profesionalnu okolinu i već  smo veoma  radoznali za ovaj novi, zajednički  izazov.“

 

Baumgartner je već kao gost  na pokalima marki Volkswagen koncerna  prošlih godina sakupio sporadična iskustva na trkama. Velike razlike u sezoni 2014.: Sa Audijem R8 LMS ultra na raspolaganju mu je čisto rasni GT3 trkaći automobil sa 419 kW (570 KS).  Četrdesetčetverogodišnjak će imati obiman program pripreme, prije nego 21/22 juna starta na 24 satnoj trci na Nürburgringu. Njegove timske kolege nisu manje prominentne : Petostruki Le Mans pobjednik Frank Biela (Njemačka), trostruki Le Mans pobjednik Marco Werner (Njemačka) kao i  specijalist za GT i sportski automobil Pierre Kaffer (Njemačka) na njegovoj su strani kao kolege.

 

„Ovaj zadatak je totalno napet i ja se radujem što ću voziti trku sa Audijem,“ kaže Felix Baumgartner . „ Na prvim testnim vožnjama  u Audiju R8, registrovanom za saobraćaj, ja sam upoznao Nürburgring, a i sa Audijem R8 LMS ultra ja sam na raznim dionicama  vozio nekoliko kilometara. Ovaj zadatak ja svrstavam u najveće projekte u mom životu. Okolina je perfektna, raspoloženje odlično i ja se odlično osjećam. Ali jasno je takođe: U principu ja počinjem od nule, jer ova vrsta sporta je nova za mene.“

 

Tim će na 24 satnoj trci koristiti dalji R8 LMS ultra, čija je posada vozača već utvrđena. Već prošle godine su Dominique Bastien (USA), Rahel (CH) i Christian Bollrath (D) činili tim. Prvi put Christian Frankenhout (NL) pomaže Audi race experience kao vozač.

Datum objave: 10/03/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook