Naslovna > Teme > FIAT razmatra prodaju Alfa Romea i Maseratia

FIAT

FIAT razmatra prodaju Alfa Romea i Maseratia

Zbog velikih gubitaka u poslovanju FIAT-Chrysler razmatra o prodaji sportskih brandova Alfa Romeo i Maserati.

Službeni brak između FIAT-a i Chryslera počeo je 2014. godine. Analiza poslovanja prva tri tromjesečja ove godine pokazala je da grupacija ima minus od 7 milijardi dolara. U cilju gašenja požara direktori su već zaustavili proizvodnju manje bitnih modela kao što su Dodge Dart i Chrysler 200. Precizni su analitičari posebno istakli da do gubitaka nije došlo zbog plaćanja nekakvih kazni ili drugih nepredviđenih troškova nego da su uzrok ogromnih gubitaka samo vlastiti troškovi proizvodnje i, očigledno, loš plasman pojedinih modela.

 


Prije ''Dieselgatea'' koncern VW je otvoreno pokazivao interes za kupovinu Alfa Romea ali do realizacije promjene vlasništva nije došlo jer Talijani nisu željeli Nijemcima prepustiti svoj kultni brand.
Kao što je poznato Volkswagen je srezao troškove gdje je god to bilo moguće pa su čak naprasno napustili WRC Šampionat gdje su osvojili četiri titule uzastopno a i Audi je povučen sa trke serija LeMansa gdje je ostavio dubok trag.
Ipak, ako se procijeni da Alfa Romeo i Maserati mogu donijeti profit nema sumnje da će se Nijemci zainteresirati za kupovinu. Uostalom VW je napravio odličan posao sa Bentleyem i Lamborghinijem...

Datum objave: 29/12/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook