Naslovna > Teme > Finansijski podsticaj za izlazak iz krize

FCA Grupa

Finansijski podsticaj za izlazak iz krize

FCA Grupa vodi pregovore o osiguranja kreditne linije u iznosu od 6,3 milijarde eura koju bi podržala italijanska vlada, prenosi Bloomberg.

Kompanija, čije se finansijsko sjedište nalazi u Londonu, ukinula je ispladu dividendi dioničarima nakon što je propala planirana prodaja reosiguravajuće firme PartnerRe u iznosu od oko 8,2 milijarde eura, koja se nalazi u većinskom vlasništvu holdinga porodice Agnelli. PSA Grupa koja je dogovorila vezu sa FCA Grupom radi osnivanja četvrte najveće svjetske automobilsko grupacije, takođe je ukinula svoju dividendu za 2020. godinu. Ovakva odluka im omogućava da zadrže oko 1,1 milijardu eura za svakodnevne opreracije tokom krize izazvane pandemijom virusa korona, ali izgleda da FCA sada pregovara o značajnom podsticaju od strane italijanske vlade.

 

 

 

Gotovo svi proizvođači automobila su pretrpili velike finansijske probleme ili pad cijena dionica tokom pandemije zbog čega su registracije novih vozila tokom aprila pale čak 97% samo na teritoriji Velike Britanije. Evropsko tržište je tek započelo sa ublažavanjem mjera lockdowna i očekuje se postepeni rast ekonomskih pokazatelja.

 

 

Primarni razlog spajanja FCA sa PSA Grupom je jačanje evropskog ogranka ovog automobilskog koncerna kako bi se unaprijedio razvoj i prodaja vozila, a naročito što više promovisali premium brendovi kao što su Maserati i Alfa Romeo. Iskustvo marketinga i promovisanja proizvoda francuske grupacije kao i veliki napredak u razvoju elektrifikovanih pogona će u svakom slučaju dobro doći daljnjem unapređenju poslovanja FCA Grupe.

Datum objave: 16/05/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook